Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Boran Şahin
Üye 13 Kasım 1 Cevap
0

Japonca ve Türkçe Arasında Nasıl Bir Bağ Var?

Japonca'da ki "Kuro" kelimesi ile Türkçe'de ki "Kara" ile aynı anlama gelmektedir ve ikisi de "Siyah" anlamına gelir. Böylece Türkçe ve Japonca arasında bir bağ olduğunu söyleyebilir miyiz? Ve eğer böyle bir bağ varsa Türkler olarak Koreliler ve Japonlarla ortak genetiğe mi sahip oluruz?
258 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cemresu Kaya
Cemresu Kaya
20K UP
Doktora/Japonoloji 2 gün önce

Japonca teppen ve Türkçe tepe; Japonca yoru (gece) ve Türkçe yorgan (gece üzerimize örttüğümüz şey); Japonca yaku ve Türkçe yakmak gibi kelimeler, hem anlamsal hem de morfolojik (biçimsel) olarak benzerlik gösterebilir. Ancak, bu tür kelime benzerlikleri, dillerin aynı kökenden türediğine dair yeterli kanıt oluşturmaz.

Altay Dil Teorisi, uzun yıllardır tartışılan bir konu olup günümüzde birçok dilbilimci tarafından bilimsel açıdan geçersiz kabul edilmektedir. Bu teori kapsamında aynı dil ailesine dahil edilen Türkçe, Moğolca, Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca gibi dillerdeki benzerliklerin, tarih boyunca aynı ya da yakın coğrafyalarda yaşamış topluluklar arasında gerçekleşen kültürel ve dilsel temaslardan kaynaklanmış olabileceği öne sürülmektedir.

Bu dillerin ortak bir atadan türediğini gösterecek düzeyde düzenli ses değişimleri ve yapısal benzerliklere dayanan dilsel kanıtlar henüz ortaya konamamıştır. Zira bir dilin yalnızca kelime hazinesi değil, aynı zamanda kelime yapısı, ekleme biçimi ve morfolojik özellikleri de kökenine dair belirleyici unsurlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Şu ana kadar Türklerle Japonlar arasında bir ortaklık bulunduğuna dair herhangi bir veri mevcut değildir. Japonlar, tarihsel olarak kendilerini ayrı ve özgün bir etnik grup olarak tanımlamakta ve olası bir Kore akrabalığını da reddetmektedirler.

Kaynaklar

  1. S. GEORG, et al. (1999). Telling General Linguists About Altaic. Journal of Linguistics, sf: 65-98. doi: 10.1017/S0022226798007312. | Arşiv Bağlantısı
  2. Alexander Vovin, et al. (2025). The End Of The Altaic Controversy In Memory Of Gerhard Doerfer. Central Asiatic Journal, sf: 71-132. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close