Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Camparia Camparia
Üye 5 Aralık 2023 1 Cevap
1

James joule ve William Thomson yasası tam olarak nasıl oluyor?

Lisede bize öğrettiklerine göre bir gaz genleştiğinde ısısı azalrmış büzülünce artarmış.Bunun nedeni nedir?
1,219 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eymen Şengül
Araştırma ve kaynak 5 Aralık 2023

Joule-Thomson yasası nedir?

Joule-Thomson yasası, bir gazın basınç değişimi ile sıcaklık değişimi arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir fizik yasasıdır. Bu yasaya göre, bir gazın basıncı düşerken, gazın sıcaklığı da düşer. Bu olaya Joule-Thomson soğutması denir. Bu yasanın geçerli olması için, gazın hacminin sabit olması veya gazın iş yapmaması gerekir.

Joule-Thomson yasasının arkasındaki mantık, gaz moleküllerinin potansiyel enerjisi ile kinetik enerjisi arasındaki değişimdir. Potansiyel enerji, moleküller arasındaki çekim kuvvetlerinden kaynaklanır. Kinetik enerji ise moleküllerin hareketinden kaynaklanır. Gazın sıcaklığı, moleküllerin ortalama kinetik enerjisine bağlıdır. Bir gazın basıncı düştüğünde, moleküller arasındaki mesafe artar ve potansiyel enerji artar. Bu potansiyel enerji artışı, kinetik enerji azalması ile dengelenir. Bu da gazın sıcaklığının düşmesine neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Joule-Thomson yasası, gazın türüne, başlangıç basıncına ve sıcaklığına bağlı olarak farklı sonuçlar verebilir. Bazı gazlar, Joule-Thomson soğutmasına daha yatkındır. Bunlara Joule-Thomson pozitif gazlar denir. Örneğin, hidrojen, helyum, neon gibi asal gazlar, Joule-Thomson pozitif gazlardır. Bu gazlar, basınç düştüğünde sıcaklıkları da düşer. Bazı gazlar ise Joule-Thomson soğutmasına daha az yatkındır. Bunlara Joule-Thomson negatif gazlar denir. Örneğin, karbondioksit, metan, etan gibi gazlar, Joule-Thomson negatif gazlardır. Bu gazlar, basınç düştüğünde sıcaklıkları artar. Bazı gazlar ise Joule-Thomson etkisine nötrdür. Bunlara Joule-Thomson nötr gazlar denir. Örneğin, azot, oksijen, hava gibi gazlar, Joule-Thomson nötr gazlardır. Bu gazlar, basınç düştüğünde sıcaklıkları değişmez.

Joule-Thomson yasası, endüstride ve günlük hayatta birçok uygulamaya sahiptir. Örneğin, bu yasa sayesinde, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama ve taşıma işlemleri yapılabilir. LNG, basınçlı ve soğuk bir gazdır. Basınç düşürülerek, gazın sıcaklığı da düşürülür ve gaz sıvılaştırılır. Bu şekilde, gazın hacmi küçülür ve depolama ve taşıma kolaylaşır. Bir diğer örnek, buzdolabı ve klima gibi soğutma sistemleridir. Bu sistemlerde, Joule-Thomson pozitif bir gaz, basınçlı bir borudan geçirilir. Borunun sonunda, gazın basıncı düşürülür ve gaz soğur. Bu soğuk gaz, bir ısı değiştirici ile temas ettirilir ve ortamın ısısını alır. Bu şekilde, ortam soğutulur.

Gay-Lussac yasası nedir?

Gay-Lussac yasası ise, bir gazın hacim değişimi ile sıcaklık değişimi arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir fizik yasasıdır. Bu yasaya göre, bir gazın hacmi artarken, gazın sıcaklığı da artar. Bu olaya Gay-Lussac ısınması denir. Bu yasanın geçerli olması için, gazın basıncının sabit olması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Gay-Lussac yasasının arkasındaki mantık, gaz moleküllerinin kinetik enerjisi ile hacim arasındaki değişimdir. Bir gazın hacmi arttığında, moleküller arasındaki mesafe artar ve moleküller daha az çarpışır. Bu da moleküllerin kinetik enerjisini artırır. Bu kinetik enerji artışı, gazın sıcaklığının artmasına neden olur.

Gay-Lussac yasası, endüstride ve günlük hayatta birçok uygulamaya sahiptir. Örneğin, bu yasa sayesinde, sıcak hava balonları uçabilir. Sıcak hava balonlarında, bir ısıtıcı ile hava ısıtılır. Havanın sıcaklığı arttıkça, havanın hacmi de artar ve balon şişer. Bu da balonun kaldırma kuvvetini artırır ve balonu havalandırır. Bir diğer örnek, termometrelerdir. Termometrelerde, bir sıvı (genellikle civa veya alkol) bir cam tüp içinde bulunur. Sıvının sıcaklığı arttıkça, sıvının hacmi de artar ve sıvı tüpün içinde yükselir. Bu şekilde, sıcaklık ölçülür.

281 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Oxford Reference. Joule-Thomson Effect. Alındığı Tarih: 5 Aralık 2023. Alındığı Yer: Oxford Reference | Arşiv Bağlantısı
  2. Scientific American. Size-Changing Science: How Gases Contract And Expand. (5 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  3. B. Beşergil. Gay-Lussac Yasası (Gay-Lussac's Law). (18 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2023. Alındığı Yer: bilsenbesergil.blogspot | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close