Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
10

IS-IS yönlendirmede overload biti, LSP yayılımını ve SPF hesaplamalarını Level 1 ve Level 2 alanlarında nasıl etkiler?

Uzun versiyonu: IS-IS yönlendirmede overload biti hem LSP yayılımını hem de SPF hesaplamalarını nasıl etkiler? Bu etki Level 1 ve Level 2 alanlarında nasıl farklılık gösterir?
IS-IS yönlendirmede overload biti, LSP yayılımını ve SPF hesaplamalarını Level 1 ve Level 2 alanlarında nasıl etkiler?
IS-IS yönlendirmede overload biti, LSP yayılımını ve SPF hesaplamalarını Level 1 ve Level 2 alanlarında nasıl etkiler?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
0 Organik Zeka

Sorunuza cevap vermeden önce kısaltmalarda kullanılan ifadeleri tanımlayalım.

IS-IS: Geniş alan internet ağlarında kullanılan yönlendirme protokolüdür. Eski model yönlendirme protokollerine göre daha dinamik olmasının getirdiği avantajlar vardır.

- Paketlerin iletimi yüksek ölçeklenebilirliğe sahip TLV (verilerin hızlı bir şekilde ayrıştırılmasını kolaylaştırmak için kullanılan veri depolama yöntemidir: Tag; veri tipi, Lenght; veri uzunluğu, Value; veri içeriği şeklinde) formatı ile sağlanır.

Tüm Reklamları Kapat

-Bir yönlendirici birden fazla alan adresi ile yapılandırılabilir ve bu sayede birden fazla alanın düzgün bir şekilde birleştirilmesi mümkün olur. Sorunuzda yer alan seviye ilişkileri burada devreye girer.

-IP adreslerinden bağımsızdır, yayılım için etiketlemeler ve veri katmanları kullanılır.

-Sistemin çalışabilmesi için SPF algoritmasına ihtiyaç vardır.

LSP Yayılımı: Bu kavramı anlayabilmek için MPLS (Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması) üzerinde durmak gerekir; IP adresleri kullanmak yerine paketleri yönlendirmek için etiketler kullanan bir protokoldür. Geleneksel bir ağda, her anahtar bir IP yönlendirme araması gerçekleştirir, yönlendirme tablosuna göre bir sonraki atlamayı belirler ve ardından sonraki atlamaya iletir. MPLS ile yalnızca ilk cihaz bir yönlendirme araması yapar ve bir sonraki atlamayı bulmak yerine, etiketli anahtarlar sayesinde nihai hedefi direk bulur. Bir MPLS paketinin yoluna etiket anahtarlı yol (LSP) denir.

Tüm Reklamları Kapat

SPF Algoritması: Bir alandaki veya ağ omurgasındaki tüm ana bilgisayarlar için en kısa yol ağacı oluşturur ve hesaplamayı gerçekleştiren backbone olarak tanımlanan omurganın merkezindedir. Bu arada SPF algoritmasının doğru çalışması için alandaki tüm yönlendiricilerin aynı veri tabanı bilgilerine sahip olması gerekir.

IS-IS Topolojisi ve Seviyeler Arası İlişkisi: Genel anlamda klasik bir topolojinin görüntüsü görseldeki gibidir.

IS-IS Topolojisi
IS-IS Topolojisi

Seviye-1 yönlendirici: alan içi yönlendirmeyi yönetir. Sadece aynı alandaki diğer Seviye-1 cihazlar ve Seviye-1-2 yönlendiricilerle komşuluk ilişkileri kurar ve sadece yerel alana özgü yönlendirme bilgilerini içeren bir Seviye-1 bağlantı durumu veri tabanı (LSDB) tutar. Diğer alanlara yönelik paketler için, her Seviye-1 yönlendirici bunları en yakın Seviye-1-2 yönlendiriciye iletir.

Seviye-2 yönlendirici: Seviye-1 yönlendirici gibi kendi alanı içinde alan yayılımı yönetir. Diğer Seviye-2 yönlendiricilerle ve diğer alanlardaki Seviye-1-2 yönlendirme cihazlarıyla komşuluk ilişkileri kurabilir. Seviye-2 yönlendiricileri aynı zamanda yönlendirme alanının omurga ağını oluşturur. Alanlar arasındaki iletişimlerden sorumludurlar. Omurga ağının sürekliliğini sağlamak için yönlendirme alanındaki Seviye-2 yönlendiriciler ardışık olmalıdır. Yalnızca Seviye-2 yönlendiriciler yerel alanın dışındaki yönlendiricilerle veri paketleri veya yönlendirme bilgisi alışverişinde bulunabilir.

Seviye-1-2 yönlendirici: Hem Level-1 alanına hem de Level-2 alanına ait olan bir yönlendiriciye Level-1-2 yönlendirici denir. Aynı alandaki Level-1 ve Level-1-2 yönlendiricilerle Level-1 komşuluk ilişkileri kurabilir. Ayrıca diğer alanlardaki Level-2 ve Level-1-2 yönlendiricilerle Level-2 komşuluk ilişkileri kurabilir. Level-1 cihazları diğer alanlara yalnızca Level-1-2 cihazları aracılığıyla bağlanabilir.

SPF algoritması, eğer topolojiden doğru mantık çıkardıysak, en kısa yolu bulmak için maliyet analizi yapıyor. Örneğin bölge 5 kısmında L1 noktasında olan bir veri paketi, 4. bölgede olan L1 noktasına gidecek ise; önce kendi bölgesindeki L1/2'ye ardından 1. bölgede olan L2-L2 hattına ve 4. bölgedeki L1/2 ve nihai hedef L1 alanına geçiyor. Seviyeler arası geçişi L1/2 routerları sağlıyor. Bu routerların ne şekilde komşuluk ilişkisi sağladığını eklenen kaynaktan görebiliriz. [1] Sfp maliyet analizleri için ise 2. kaynak faydalı olabilir. [2]

Kaynaklar

  1. H. Ming. What Is Is-Is? How Does Is-Is Work? - Huawei. (20 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: Huawei | Arşiv Bağlantısı
  2. PyNet Labs. Eigrp And Ospf Metric Calculation - Pynet Labs. (16 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: PyNet Labs | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selin Akdemir
2 senedir IT ile ilgilenen moleküler biyolog

IS-IS yönlendirmede overload bitinin ayarlanması, aşırı yük altındaki bir yönlendiriciyi işaretleyerek LSP yayılımını durdurur ve SPF hesaplamalarını etkiler. Bu durumda, diğer yönlendiriciler bu aşırı yüklü yönlendiriciyi tercih edilen yollarında transit olarak kullanmaktan kaçınır. Level 1 alanında, yönlendirici SPF hesaplamasında bypass edilir, ancak doğrudan bir hedefe ulaşmak için yine kullanılabilir. Ancak bu etki Level 2’de daha geniştir; yönlendirici farklı alanlar arasındaki alternatif yollar için de bypass edilir. Bu sayede yönlendiriciden geçen trafik azaltılarak yük dağıtımı sağlanır.

Kaynaklar

  1. Cisco. Ip Routing: Isis Configuration Guide - Is-Is Overview And Basic Configuration [Cisco Asr 1000 Series Aggregation Services Routers]. Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: Cisco | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close