Sorunuza cevap vermeden önce kısaltmalarda kullanılan ifadeleri tanımlayalım.
IS-IS: Geniş alan internet ağlarında kullanılan yönlendirme protokolüdür. Eski model yönlendirme protokollerine göre daha dinamik olmasının getirdiği avantajlar vardır.
- Paketlerin iletimi yüksek ölçeklenebilirliğe sahip TLV (verilerin hızlı bir şekilde ayrıştırılmasını kolaylaştırmak için kullanılan veri depolama yöntemidir: Tag; veri tipi, Lenght; veri uzunluğu, Value; veri içeriği şeklinde) formatı ile sağlanır.
-Bir yönlendirici birden fazla alan adresi ile yapılandırılabilir ve bu sayede birden fazla alanın düzgün bir şekilde birleştirilmesi mümkün olur. Sorunuzda yer alan seviye ilişkileri burada devreye girer.
-IP adreslerinden bağımsızdır, yayılım için etiketlemeler ve veri katmanları kullanılır.
-Sistemin çalışabilmesi için SPF algoritmasına ihtiyaç vardır.
LSP Yayılımı: Bu kavramı anlayabilmek için MPLS (Çok Protokollü Etiket Anahtarlaması) üzerinde durmak gerekir; IP adresleri kullanmak yerine paketleri yönlendirmek için etiketler kullanan bir protokoldür. Geleneksel bir ağda, her anahtar bir IP yönlendirme araması gerçekleştirir, yönlendirme tablosuna göre bir sonraki atlamayı belirler ve ardından sonraki atlamaya iletir. MPLS ile yalnızca ilk cihaz bir yönlendirme araması yapar ve bir sonraki atlamayı bulmak yerine, etiketli anahtarlar sayesinde nihai hedefi direk bulur. Bir MPLS paketinin yoluna etiket anahtarlı yol (LSP) denir.
SPF Algoritması: Bir alandaki veya ağ omurgasındaki tüm ana bilgisayarlar için en kısa yol ağacı oluşturur ve hesaplamayı gerçekleştiren backbone olarak tanımlanan omurganın merkezindedir. Bu arada SPF algoritmasının doğru çalışması için alandaki tüm yönlendiricilerin aynı veri tabanı bilgilerine sahip olması gerekir.
IS-IS Topolojisi ve Seviyeler Arası İlişkisi: Genel anlamda klasik bir topolojinin görüntüsü görseldeki gibidir.
Seviye-1 yönlendirici: alan içi yönlendirmeyi yönetir. Sadece aynı alandaki diğer Seviye-1 cihazlar ve Seviye-1-2 yönlendiricilerle komşuluk ilişkileri kurar ve sadece yerel alana özgü yönlendirme bilgilerini içeren bir Seviye-1 bağlantı durumu veri tabanı (LSDB) tutar. Diğer alanlara yönelik paketler için, her Seviye-1 yönlendirici bunları en yakın Seviye-1-2 yönlendiriciye iletir.
Seviye-2 yönlendirici: Seviye-1 yönlendirici gibi kendi alanı içinde alan yayılımı yönetir. Diğer Seviye-2 yönlendiricilerle ve diğer alanlardaki Seviye-1-2 yönlendirme cihazlarıyla komşuluk ilişkileri kurabilir. Seviye-2 yönlendiricileri aynı zamanda yönlendirme alanının omurga ağını oluşturur. Alanlar arasındaki iletişimlerden sorumludurlar. Omurga ağının sürekliliğini sağlamak için yönlendirme alanındaki Seviye-2 yönlendiriciler ardışık olmalıdır. Yalnızca Seviye-2 yönlendiriciler yerel alanın dışındaki yönlendiricilerle veri paketleri veya yönlendirme bilgisi alışverişinde bulunabilir.
Seviye-1-2 yönlendirici: Hem Level-1 alanına hem de Level-2 alanına ait olan bir yönlendiriciye Level-1-2 yönlendirici denir. Aynı alandaki Level-1 ve Level-1-2 yönlendiricilerle Level-1 komşuluk ilişkileri kurabilir. Ayrıca diğer alanlardaki Level-2 ve Level-1-2 yönlendiricilerle Level-2 komşuluk ilişkileri kurabilir. Level-1 cihazları diğer alanlara yalnızca Level-1-2 cihazları aracılığıyla bağlanabilir.
SPF algoritması, eğer topolojiden doğru mantık çıkardıysak, en kısa yolu bulmak için maliyet analizi yapıyor. Örneğin bölge 5 kısmında L1 noktasında olan bir veri paketi, 4. bölgede olan L1 noktasına gidecek ise; önce kendi bölgesindeki L1/2'ye ardından 1. bölgede olan L2-L2 hattına ve 4. bölgedeki L1/2 ve nihai hedef L1 alanına geçiyor. Seviyeler arası geçişi L1/2 routerları sağlıyor. Bu routerların ne şekilde komşuluk ilişkisi sağladığını eklenen kaynaktan görebiliriz. [1] Sfp maliyet analizleri için ise 2. kaynak faydalı olabilir. [2]
Kaynaklar
- H. Ming. What Is Is-Is? How Does Is-Is Work? - Huawei. (20 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: Huawei | Arşiv Bağlantısı
- PyNet Labs. Eigrp And Ospf Metric Calculation - Pynet Labs. (16 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2024. Alındığı Yer: PyNet Labs | Arşiv Bağlantısı