Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mikail Yüksel
Üye 13 Ağustos 2023 2 Cevap
1

ışık kütlesiz ise güneş yelkenleri nasıl çalışıyor?

276 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 13 Ağustos 2023

Işığın kütlesi olmamasına rağmen, momentumundan kaynaklanan enerjisi vardır. Kütleli cisimler için momentum p=mv formülü ile hesaplanırken, ışığın momentum enerjisi biraz farklı hesaplanır p=h/λ, h bu formülde Planck Sabiti, λ ışığın metre cinsinden dalga boyunu temsil eder. Planck sabiti= 6,63*10-34 .

Enerji kütle eşdeğer formülünü hareket halindeki kütleli veya kütlesiz parçacıklar için yazarsak, E2=m2c4+p2c2 kütle gördüğümüz yeri sıfırlasak bile + işaretinden sonraki değer sıfır olmaz, dolayısı ile ışığın momentumundan kaynaklı bir enerjisi vardır ve formülün kısaltışmış hali E=p*c dir.

NASA, Güneş Yelkenlisi projesi üzerinde çalışmaktadır. İlk hedef, bir veya bir kaç gram ağırlığındaki bir aracı, Dünya'dan veya uydulardan yelkenliye odaklanan lazer ışınları sayesinde, ışık hızının %20 sine ulaşarak, bize en yakın yıldız olan Proxima Centauri'ye bir yolculuk yapmaktır.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kozan Demircan. Neden Işığın Momentumu Var Ama Kütlesi Yok? » Kozan Demircan. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
  2. Y. Çay. Güneş Yelkenlisi Nedir? Şu An Bu Teknoloji Hangi Noktada? | Evimuzay. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: evimuzay | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Fermiyon
Eren Fermiyon
63K UP
Lise Öğrencisi, Fiziksever 13 Ağustos 2023

Işıkların kütleleri yoktur ancak momentumları vardır. Bu projenin bir benzeri olan, Hawking'in de kuruculuğunu yaptığı Breakthrough Starshot'dan bahsedeyim. Hawking, Breakthrough Starshot isimli girişimle böyle bir yelken düşünmüştü. Bu yelken üç konseptlidir: Minyatürleştirilmiş uzay aracı, ışık gücüyle itki (ışık, dediğim üzere momentuma sahiptir) ve faz kitlemeli lazerlere sahiptir. Ve yerde ise kilometrelerce ölçeğinde bir dizi lazer tek bir ışınımda birleşir ve onlarca gigawattlık güçle çarpar. Ve saatte 160 milyon kilometre hızına ulaşabilir.[1]

Sözgelimi yelkenin hareket etmesi, fotonların momentuma sahip olmasıdır. Zaten itme dediğimiz şey deltaP yani momentumdaki değişimdir.

Pekiştirme yapmak için şöyle de diyebiliriz: Fotonların enerjilerileri vardır, bunu biliyoruz ve şu denklemle açıklanır E = pc ve buradaki p, momentumdur. Ancak klasik fizikteki momentum gibi P = mv değildir buna dikkat ediniz. Burada p = hλ'dır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Hawking. (2019). Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar. ISBN: 9786051719092. Yayınevi: Alfa Yayıncılık. sf: 162.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close