Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 21 Mayıs 2022 2 Cevap
1

Işık hızına yakın hızla giden birisi için zaman yavaşlıyorsa normal bir hızla hareket eden bir insanı yavaş hareket ediyor olarak mı görür?

Hocama sorduğumda normal hareket ediyormuş gibi görür dedi ama o zaman ışık hızında hareket eden kişi gözlerini en baştan beri normal hareket eden kişiden ayırmazsa zaman iki kişi için de aynı akmaz mı?
418 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 22 Mayıs 2022

Buradaki mesele görecelik. Işık ızına yakın ve sabit bir hızla giden bir sisteme baktığınızda buradaki bir olayın oluş süresini ölçerseniz, aynı olayın size göre durgun olan sistemde oluşması durumunda yaptığınız ölçüm sonucundan daha küçük çıkar. A ve B iki eylemsiz (birbirine göre sabit hızla hareket eden) sistem olsun. B, A ya göre ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyorsa bu aynı zamanda B den bakan gözlemcinin de A yı kendisine (B ye ) göre ışık hızına yakın bir hızda hareket ediyor olarak görmesi demektir. Bu durumda A, B deki olayın süresini ölçtüğünde zamanın -kendisine göre- daha yavaş aktığı sonucuna ulaşır. Yani tam olarak soruda dediğiniz gibi, bir saatin sarkacının gidip gelişi eğer (durgun sistemde) 1 saniye ise, bunu daha yavaş olarak tesbit eder. Bir kişi yürüyorsa onun yürüyüşünü daha yavaşmış gibi algılar. Her türlü değişim ve hareket elbette A ya göre daha yavaş algılanacaktır. Ama işin ilginç yanı B ye göre de (A daki tüm olaylar) daha yavaş algılanacaktır. Çünkü görecelik teorisi bize mutlak durgun bir referans sistemi sunmaz, her sistem birbirine göre hareket halindedir ve hareketli sistemler birbirlerindeki zaman aralıkları, uzunlukları ölçtüklerinde -birbirlerine göre hızlarına göre- değişen sonuçlar bulacaktır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 21 Mayıs 2022

Asıl cevap: göremez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça görüş alanınız da daralır tam ışık hızında hiçbirşey göremezsiniz. Yine de teorik açıdan yani ışıkhızına yaklaştıkça görüş alanının daralmayacağını kabul ederek başka bir açıdan cevaplamaya çalışalım: Işık hızında giden bir aracın içindeyken zaman çok yavaş akar bu sırada dışarı bakan kişi -dışarıyı göremez ama gördüğünü varsayar isek- olayların inanılmaz derecede hızlı aktığına şahit olur. Aslında ışık hızında gitmeyi bir çeşit "geleceğe ışınlanma" diye düşünebilirsiniz: Dışarıda 10 saniye geçiyorken size 1 saniye geçiyorsa dışarıdaki olaylar sizin için 10 kat hızlı seyretmiş gibi olur.

134 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close