Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Irklar arasında zeka farkı var mı?

Ülkelerin IQ ortalamasını gördüm geçen, Afrika'da fakir bir ülkede doğan ortalama bir çocuğun Avrupadaki zengin bir ülkede doğan ortalama çocuktan anlama kabiliyeti daha düşük olabilir mi? Aynı eğitimi aldıklarını varsayalim.Böyle bir kanıya varmak için bir araştırma var mı veya olan araştırmalardan böyle bir sonuç çıkarmak mümkün müdür?
916 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Irkların varlığı tartışmalıdır.[1][2][3][4]

Irklar arasında doğuştan gelen zeka farkı veya üstünlük olduğunu "bilimsel" olarak söylemek sahte bilimdir.[5]

Bilimsel ırkçılar; antropoloji, evrimsel biyoloji ve diğer disiplinleri yanlış uygulamakta, yanlış yorumlamakta ya da çarpıtmakta, insan popülasyonlarını fiziksel olarak ayrı insan ırkları şeklinde sınıflandırmak için antropolojik tipolojiler önermekte ve bunlardan bazılarının diğerlerinden üstün ya da aşağı olduğunu iddia etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. nytimes. Nytimes.com. Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2024. Alındığı Yer: nytimes | Arşiv Bağlantısı
  2. Psychology Today. Race Is Real, But Not In The Way Many People Think. Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  3. P. Wade, et al. Race | Definition, Ideologies, Constructions, & Facts. (24 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  4. science. Taking Race Out Of Human Genetics. Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2024. Alındığı Yer: science | Arşiv Bağlantısı
  5. S. J. Gould. (1982). The Mismeasure Of Man. ISBN: 9780393014891. Yayınevi: W.W. Norton & Company (NY/London).
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mevlüt Can Ay
Bilim Meraklısı

İnsanlar arasındaki zeka farklılıkları karmaşık bir konudur ve bu konuda farklı görüşler vardır. Ancak, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek, ırklar arasında genetik olarak belirlenmiş bir zeka farklılığı olmadığıdır.

IQ ortalamaları, belirli bir ülkenin eğitim sistemi, kültürü ve yaşam koşulları gibi faktörlere bağlıdır. Dolayısıyla, bir Afrika ülkesindeki yoksul bir çocuğun IQ'su, eğitim olanakları ve yaşam koşulları gibi faktörlere bağlı olarak daha düşük olabilir. Ancak, bu durum sadece çevresel faktörlere bağlıdır ve ırkla ilgisi yoktur.

Birçok araştırma, IQ testleri sonuçlarına etki eden birçok faktör olduğunu ve bu faktörlerin sadece genetik faktörler değil, aynı zamanda çevresel faktörler, eğitim, kültür ve diğer sosyal faktörler de olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, IQ testleri sonuçları ırkın zeka seviyesiyle ilgili bir kanıt olarak kullanılamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, ırklar arasında genetik olarak belirlenmiş bir zeka farklılığı yoktur ve IQ test sonuçları ırkın zeka seviyesiyle ilgili bir kanıt olarak kullanılamaz. IQ test sonuçları, bir kişinin eğitim, kültür, yaşam koşulları ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.[1]

Kaynaklar

  1. Y. E. Akbaba. Türkiye Zeka Vakfı. Alındığı Tarih: 27 Nisan 2023. Alındığı Yer: Türkiye Zeka Vakfı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close