Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Hatalı İkilem İlhan Akgül tarafından eklendi
Daha fazla olasılık olduğu halde sadece birlikte seçilemeyen iki olasılık olduğunu öne sürmektir.
  • 1. Öncül | Doğru Öncül
    Irkçılığın ahlaki bakımdan yanlış olduğunu söyleyenler nesnel bir doğruyu ifade ettiğini savunabilir.
  • 2. Öncül | Hatalı Öncül!
    Nesnel doğruyu ifade ettiğini söylemeyenler, sadece duygularını dile getirir.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    O halde ırkçılığın ahlaki bakımdan yanlış olduğunu söyleyenler ya nesnel bir doğruyu ifade eder ya da duygularını dile getirir.
Mantık Hatası Açıklaması
Soruda sorulan iki ifade biçiminden daha farklı seçenekler de olabilir. Soruyu sorarken sadece bu iki seçeneğin mi olduğu da sorgulanmalıdır.
0
Mantık Hatasını Göster
Mustafa Öncü
Üye 18 Kasım 2023 2 Cevap
3

Irkçılığın ahlaksal bakımdan yanlış olduğunu söylediğimizde nesnel bir doğruyu mu ifade ediyoruz, yoksa sadece duygularımızı mı dile getiriyoruz?

511 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Felsefe severim 18 Kasım 2023

Bunun cevabı herkes için farklı olabilir çünkü herkesin ahlak tanımı farklı.

Benim ahlak tanımıma göre: Ahlak Tanrının emir ve yasakları tarafınca belirlenir çünkü nesnel bir ahlakı sadece Tanrı sağlayabilir onun dışındaki bütün ahlak anlayışları sübjektif olacağı için geçersiz olacaktır. Bu durumda eğer inandığın bir Tanrı varsa ve o Tanrı bununla ilgili bir şey söylemişse onun dediği şey nesneldir başka bir durumda yani bir Tanrıya inanmıyorsan ahlak diye bir şey senin için zaten zorunlu veya nesnel değildir sadece kendi sübjektif fikirlerin ve yorumlarınla ahlakı tanımlayabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 19 Kasım 2023

"Ya nesnel bir gerçek ya duygusallık" kapanına sıkışmanıza gerek yok. Ahlak gibi konularda nesnel ve mutlak olan bir görüş yok. Mutlak olan Tanrısal ahlaka inandığını söyleyen kişilerin bile ahlak görüşleri kültürden kültüre değişiyor. Bazı Tanrı modelleri, ırkçılığı normal kabul ederken, bazı modern zamanlara yakın yorumlar veya modeller bunun yanlış olduğunu söylüyor. Öyle ki ırkçılığı kendi işine yaradığında serbest bırakan ancak ona karşı olduğunda kıyameti kopartan inançlar bile var.

Buradan yola çıkarsanız mutlak Tanrısal ahlak anlayışının bile aslında "spesifik bir kültür, zaman, çevreye göre, kısıtlı bir zaman diliminde sadece kısıtlı kişilere göre mutlak olduğunu göreceksiniz. Her ne kadar "kendi içinizden", "benliğinizden" ya da "Tanrı istediği" için iyilik yaptığınızı düşünseniz de aslında kültürel evrim bağlamında iyilik yapıyorsunuz. Sadece buna bir katman daha ekliyorsunuz. Eklediğiniz bu "Tanrı", "içinizden gelme" ya da "benlik" katmanını istediğiniz kadar önde tutun, ana sebep yine toplumsal evrimdir.

Ancak sadece duygusal bir tepki vermenize de gerek yok. Irkçılık davranışının evrimsel ve psikolojik sebeplerini anlasanız bile neredeyse elimizde hiçbir bilimsel aracın olmadığı vahşi ortamdaki tribalizmin bu versiyonunun medeniyetimizin sağlıklı ve kararlı işleyişini nasıl bozduğunu görerek mantıksal zeminde ırkçılığa karşı çıkabilirsiniz. Sosyal bilimciler ve oyun teorisyenleri gibi uzmanlar ile birlikte işin sistematiğini ortaya koyarak bilimsel ve hukuksal zeminde karşı çıkabilirsiniz. Bu uzlaşı, toplumlar arası şekilde ortaya koyulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close