Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Aslanergün
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
3

İntramuscular iğnesi neden yapılır?

Birkaç gün önce hastaneye gittim ve sonucunda bana kalçadan iğne yaptılar, diğer iğne yerlerine kıyasla kalçadan iğne yapmaktan kaçınırım biraz ama çok hasta olduğum için bir şey diyemedim. Neden özellikle kalçadan iğne yapıyorlar? İğnelerin içinde sadece kalçadan alınabilen ilaçlar mı var? Genellikle hangi hastalıklarda kullanılıyor?
247 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Taner Atik
Taner Atik
7K UP
Tıp okuyorum 1 hafta önce

İntramusküler (IM) enjeksiyonlar, ilacın kas içine enjekte edilmesiyle uygulanır ve bu uygulama şeklinin birkaç önemli nedeni vardır:

1. Kan Dolaşımına Hızlı Geçiş

Kaslar, zengin bir kan damar ağına sahiptir. Bu nedenle, ilaç kas içine enjekte edildiğinde, kılcal damarlar aracılığıyla hızla emilerek kan dolaşımına geçer. Bu, ilacın etkisini hızlı bir şekilde göstermesini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

2. Daha Büyük İlaç Hacimlerini Alabilme

Kas dokuları, deri altı yağ dokusuna kıyasla daha fazla hacimde ilaç alabilir. Bu nedenle, bir defada daha yüksek doz ilaç verilmesi gerektiğinde IM enjeksiyonlar tercih edilir.

3. İlacın Uzun Süre Etkili Olması

Bazı ilaçlar, kas dokusunda depo edilerek yavaş bir şekilde emilir. Bu, ilacın etkisinin daha uzun süre devam etmesini sağlar. Örneğin, bazı hormonlar veya antibiyotikler bu yolla uygulanır.

Tüm Reklamları Kapat

4. Tahriş Riski Düşük

Bazı ilaçlar, deri altına (subkutan) veya damar içine (intravenöz) uygulandığında tahrişe ya da damar duvarında hasara yol açabilir. Kas dokusu, bu tür ilaçlara karşı daha dayanıklıdır.

5. Uygulama Kolaylığı

İntramusküler enjeksiyonlar, damar bulma zorluğu olmadan kolayca uygulanabilir. Özellikle acil durumlarda veya damar yolu bulmanın zor olduğu kişilerde (örneğin obezite ya da dehidratasyon durumunda) tercih edilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close