Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tanem Akyıldız
Tanem Akyıldız
3,947 UP
Üye
3

İnternet ve yapay zeka nasıl oluştu?

Yani sadece 2 kabloyu bağlayınca internet mi oluştu?
1,262 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

İnterneti Kim Buldu?

İnternetin iki büyük mucidi bulunmaktadır. İnterneti icat eden Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. İki büyük mucit internetin icadı kısa sürede tüm dünyaya yayılmayı başarmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

İnternet İlk Olarak Ne Zaman, Nasıl İcat Edilmiştir?

İnternetin bulunması ve ortaya çıkması kademeli şekilde gerçekleşmiştir. İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.

İnternetin Tarihçesi

1950'li yıllarda bilgisayarlar hayatımıza girmeye başlamıştı. Bilgisayarlar geliştikten sonra veri aktarımı ihtiyacı doğdu. Bunun için bir sistem ağı oluşturulmak için 1950'li yıllarda internetin ilk temelleri atılmış oldu. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere'de kullanılmaya başlanmış oldu. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı Amerika Birleşik Devletleri'nde ARPANET sistemidir. ARPANET sistemi üzerinden ilk mesaj gönderilmiş oldu. Bu şekilde internet üzerinden ilk mesajlaşma bu şekilde sağlandı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.

1960'lı yıllarda geldiğimizde ise ARPANET sisteminin daha da hızlı bir şekilde geliştirilmesine karar verildi. Sistem daha hızlı ve güvenilir olan bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile birlikte iki bilgisayar arasına veri aktarıldı. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu şekilde 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıktı. Günümüzde internet hala geliştirilmekte ve kullanılmaktadır.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Softech Teknoloji ve Danışmanlık. İnternetin Tarihçesi. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Softech Teknoloji ve Danışmanlık | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Yıldız
Arda Yıldız
18K UP
Yazılım Mühendisliği öğrencisi

İnternet, aslında 1960'ların sonlarında başlayan bir projeye dayanır ve orijinal amacı, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı ARPA (Şimdiki adıyla DARPA) tarafından finanse edilen ARPANET projesiyle başlar. Bu proje, bilgisayarlar arasında veri paylaşımı sağlayan ve paket anahtarlama adını verdiğimiz bir iletişim yöntemini kullanarak, dünya çapında bir bilgisayar ağı oluşturmayı amaçlıyordu [1]. İnternet, zaman içinde bu projeden gelişti ve 1980'lerde TCP/IP protokolüyle daha da genişledi [2]. İnternet, sadece iki kabloyu bağlamakla oluşmaz; ancak, çok sayıda farklı cihazı, protokolü ve ağı birbirine bağlayarak dünya çapında bir iletişim ağı meydana getirir. Yapay zeka ise, bilgisayarların ve algoritmaların insan zekasını taklit etme ve öğrenme yeteneğini kazandığı bir alan olarak 1950'lerde ortaya çıkmıştır [3]. Yapay zeka alanının temelleri, matematikçi ve bilgisayar bilimci Alan Turing'in çalışmalarıyla başlamıştır. Turing, bir makinenin insan zekasını taklit edip etmediğini sınayabilecek bir test olan Turing Testi'ni önermiştir [4]. Yapay zeka alanı, zaman içinde makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi alt dallara ayrılarak büyük gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde yapay zeka, öneri sistemleri, görüntü ve ses tanıma, doğal dil işleme ve otonom araçlar gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

177 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Abbate, J.. (2000). Inventing The Internet.. ISBN: 9780262511155. Yayınevi: The MIT Press.
  2. Leiner, B.M., et al. Leiner, B.m., Cerf, V.g., Clark, D.d., Et Al. (2009) A Brief History Of The Internet. Acm Sigcomm Computer Communication Review, 39, 22-31. - References - Scientific Research Publishing. Alındığı Tarih: 17 Nisan 2023. Alındığı Yer: scientific research | Arşiv Bağlantısı
  3. Pamela McCorduck. (2004). Machines Who Think. Yayınevi: A K Peters, Ltd.
  4. Turing, A. M.. (1950). Computing Machinery And Intelligence. sf: 433-460..
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close