Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdülsamet Urtekin
Üye 14 Temmuz 1 Cevap
1

İnsanlık nereden gelmedir? İnsanlığın başlangıcı nasıl oluşmuştur, atası kimdir?

329 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 15 Temmuz

Sorunuza çok detay girerek cevap veya cevaplar üretmek mümkün ancak, genel hatları ile sorunuzdaki ifadelerin üzerinden geçmek gerekiyor.

"İnsanlık nereden gelmedir? cümlesi ile başlayalım. Sorunun bu kısmında amacınız "homo" cinsi türlerin mekansal olarak ilk ortaya çıktığı yer ise cevap; Afrika olarak verilebilir. Amacınız mekan arayışından ziyade insanı insan yapan hasletlerin ve fiziksel özelliklerinin özü ise iki türlü cevap verilebilir. Semavi dinlerin anlatılarına göre veya evrim mekanizmalarının öğretilerine göre. Cevabı evrim mekanizmalarına göre verecek olursak çok ucu açık bir durumla karşılaşırız. Nedeni ise başlangıcı nereden alacağız: 3,8-4 milyar yıl önce canlılığın ilk ortaya çıkışı mı? 2 milyar yıl önce ortaya çıkan ve modern hücre olarak bildiğimiz ökaryot hücreler mi? 525 milyon yıl önce ortaya çıkan ilk omurgalılar mı? 225 milyon yıl önce fosil kayıtlarına rastladığımız ilk memeliler mi? 55 milyon yıl önce yaşamış ve kuyruklu maymunların atası kabul edilen canlılar mı? Ve nihayetinde yaklaşık 3 milyon yıl önce ortaya çıkmaya başlayan ve kuyruksuz maymunlar ile ortak atayı paylaşan homo cinsi türler mi? Sorunuzun cevabını evrimsel sürece göre verecek olursak, bence hepsi birden olmalı.

"İnsanlığın başlangıcı nasıl oluşmuştur?": Teknik olarak cevap verirsek; Orta Afrika'da yaşayan ve kuyruksuz maymunlar ile ortak bir atadan (sonuçta bu türde kuyruksuz bir maymundur) gelen bir tür, bugün bildiğimiz maymunlar ile ayrı bir türe evrilmiştir. Bunun nedeni Orta-Batı Afrika bölgelerinde yaşanan iklim ve ekolojik değişikliklerdir. Önceleri sık ormanlarla kaplı bölge iklim değişikliği ile geniş çayırları olan savanalara dönüşmüştür ve evrim mekanizmalarını tetikleyen süreçlerin önü açılmıştır. İklim değişikliğinden bir kaç milyon yıl sonra ilk dik yürüyenler ortaya çıkmıştır. Bu evrede bulunan fosil kayıtları incelendiğinde aslında ne maymun ne de günümüz insanına benzer bir yapı ile karşılaşırız. Bu bir anlamada nesilden nesile çok yavaş ilerleyen bir süreç olduğundan net bir başlangıç tarihi veremeyeceğimiz anlamına da gelir. Fakat temelde tür olarak ilk homo (insan) cinslerine rastladığımız döneminde başlangıcıdır. Özetle; "türümüzün başlangıcı iklim ve ekolojik dengelerin değişmesi ile olmuştur" diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Atası Kimdir? Sorunuzda kast edilenin homo cinsleri değil de sadece bizim cinsimiz yani Homo Saphiens olduğu anlaşılıyor. Günümüzden yaklaşık 3 milyon yıl önce ve en son 30-35 .000 yıl önce yok olan Homo Neanderthalensis arasında pek çok homo cinsi yaşamıştır. Bu cinslerin kendi aralarında ilişkileri (birbirleri çiftleşmeleri), farklı dallara ayrılmaları sonucunda cinsimizin bir önceki atası şu homo cinsidir diyemiyoruz. Yaşadıkları dönemin, fiziksel anatomilerinin ve gen haritalarının yakınlığına göre değerlendirdiğimizde aşağıda resmi olan tabloyu dikkate alabiliriz.[1]

İnsan Evrimin Süreci
İnsan Evrimin Süreci

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. İnsan Evrimi: İnsanlar Nasıl Evrimleşti? İnsanların Ataları Kimlerdi? İnsanın Evriminde Hangi Türler Var?. (30 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.60. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close