Öncelikle sorunda ufak bir anlam bozukluğu var sanırım. “İnsanların kendileri yaptığı ışık kaynakları ışık hızında mı?“ sorusu sorduğun şekilde cevaplanacak olur ise cevabı hayır, çünkü ışık kaynakları ışık hızında değildir. Işık kaynaklarından çıkan ışığın hızı insan tarafından veya başkasının tarafından üretilmesi hızı değiştirmez ikiside aynıdır. Işık yapısı gereği bulunduğu ortamda tamda o hızda olması gerekir. Yoksa ışık dediğimiz şey varlığını sürdüremezdi. Ama sorunu şu şekilde ele alırsak * İnsanlar tarafından yapay kaynaklardan üretilen ışığın hızı ışık hızında mı?* bunun cevabı evet. Bunu düşünmendeki sebep ışığı yaktığımızda bir süre sonra sönmesi olabilir. O yüzden şunu bırakıyorum;
Eğer foton gerçekten de kütlesiz ise evet fotonlar sonsuza kadar yaşar. Ve evet uzayda fener yakarsan fotoları sonsuza kadar gider ama bir yerden sonra onu göremezsin. Çünkü ışığın görünürlüğü onun dalga boyuna bağlı ve bir yerde sonra dalga boyu yeterince genişlediği için gözümüz onu algılayamaz.
Eğer neden ışık hızının tamda o hızda olması gerektiğini ve anlamadıysanda şunu bırakıyorum;
Işık dediğimiz şey hem elektronik bir dalga, hemde bir parçacıktır. Yüklü parçacıklar eğer hareketsiz ise pek ilginç bir şey olmaz. Mıknatısların etrafında demir tozlarının şekiller alması gibi şeyler. Ama yüklü parçacıklar hareketli haline bakıyoruz, işte o zaman elektrik alanlar manyetik alanı, manyetik alanlar elektrik alanı etkilemeye başıyorlar. Işık hızı dediğimiz şey, elektrik alanın manyetik alanı doğurduğu manyetik alanın elektrik alanı doğurduğu birbirine baskın gelemedikleri ve devamlı olarak hareketi sürdürdükleri haldir. Bu hızın limitinin sebebi evrenin vakum geçirgenliği dediğimiz sabitidir. ( mesela suda ışık daha yavaş gider burda verdiğim bilgilerin yanında geçirgenlik değerleri bulunduğu ortama göre değişir).
Dolayısıyla;
Işık hızı ortamdan ortama değişir onun dışında sabittir.
107 görüntülenme