Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Kaplan
Üye 31 Ocak 1 Cevap
7

İnsanlar neden öldürme isteği duyar?

İnsanlar neden birbirlerini öldürmek istiyor. Bunun aslı ne
246 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
79K UP
psikoloji öğrencisi 8 Şubat

Öldürme isteği ve davranışı saldırganlığın bir uzantısıdır. Saldırganlık aşırı ve doğrudan bir şekilde meydana gelirse öldürme isteği ve davranışı doğabilir. Öldürme isteğini saldırganlığın aşırı bir boyutu olarak görmek daha iyi anlamamızda yardımcı olacaktır. Saldırganlık çok farklı perspektiflerden incelenebilir.

Örneğin Sigmund Freud insanların iki temel içgüdüsü olduğuna inanıyordu: yaşam içgüdüsü (Eros) ve ölüm içgüdüsü (Thanatos). Yaşam içgüdüsü cinselliği temsil ederken, ölüm içgüdüsü ise saldırganlığı temsil eder. Eğer saldırganlığı kişi kendisine yönlendirirse, depresyon ve intihar. Başkasına yönlendirirse, zarar verme ve cinayetle sonuçlanır. Freud, kişinin temel içgüdülerinin nereye yönlendirileceğini belirleyen şeyin ise yaşantılar olduğunu söyler. [1]

Evrimsel psikologlar saldırganlığı adaptif bir davranış olduğu için seçildiğini öne sürer. Neredeyse bütün hayvanlarda saldırganlık gözlemlenmiştir. Daha fazla kaynak elde etmek, var olan kaynakları savunmak gibi bazı avantajları içerdiği için saldırganlık evrimleşmiştir. Örneğin birisi bize, ailemize, eşyalarımıza zarar vermek gibi bir amacı varsa öldürme isteği duyarız.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Çevresel ve kültürel faktörlerde saldırganlık üzerinde büyük rol oynar. Sadece diğer insanlar birilerine kin ve nefret güttüğü için bile klasik uyma davranışı sergileyerek birilerinin ölmesini isteyebiliriz. Kültürel normlar ve kurallar saldırganlığı arttırabilir. Sosyal kimlik kuramcıları saldırganlığı iç ve dış grup bağlamında değerlendirir. Saldırganlık sadece otoriteye itaat sonucu bile ortaya çıkabilir. Milgram'ın deneyleri çok güzel bir örnek teşkil eder. [3][1]

Öfke gibi temel duyguların yanı sıra kin, kıskançlık, intikam gibi daha kompleks duygular başkalarına saldırgan davranmamıza yol açabilir.

Kaynaklar

  1. verywell. Know More. Live Brighter.. Alındığı Tarih: 8 Şubat 2025. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
  2. A. D. Ö. ÖZÇELİK. (2017). Aggression Theories Revisited: Lorenz’s Neoinstinctivism, Wilson’s Socio-Biology And Skinner’s Behavioral Theories. Journal of Asian Scientific Research, sf: 38-45. doi: 10.18488/journal.2.2017.72.38.45. | Arşiv Bağlantısı
  3. Kim Psikoloji. Milgram Deneyi Nedir?. Alındığı Tarih: 8 Şubat 2025. Alındığı Yer: Kim Psikoloji | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close