Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanlar neden hep kendilerini ve dünyayı bir varlığın yarattığını düşündü?

318 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Tasarımcı argümanı temelinde, kolaya kaçma gerekçesini sonuca gitmede temel yöntem olarak ifade etmek, felsefi anlamda içerdiği genelleme ve boşluklar nedeniyle yanıltıcı olacaktır. Her inanma biçiminin neden arka planı benzer olabileceği gibi, farklı da olabilir, inanmama neden arka planı da benzer olabileceği gibi farklı da olabilir.

Bizim tam olarak anlayamadığımız, kavramakta aciz kaldığımız konularda, fizik dışı bir neden arayışımız reddedilemez bir gerçek. Ancak, varoluşu yorumlama, tanımlama gibi önemli bir konuda sadece anlayamama nedenli bir tasarımcı sonucu oldukça niteliksiz bir tanım olacaktır. Ve dahi, anlayabildiklerimiz üzerinden bir tasarımcının olmaması sonucu da yine niteliksiz tanımlardan olacaktır aynı şekilde. Anlayamama durumuna kolay yoldan çözüm olarak tasarımcı yı üretmek içsel olarak nasıl yetersiz ise, anlayabiliyor olma üzerinden bir tasarımcı yoktura gitmek de böyle kısaca. Ancak soruda belirtilen, bireyin anlama çabasına girmeyen, bir şeyler öğrenmenin zor geldiği kitle için tabii ki geçerli. Ancak sonuç olarak burada İNSAN paydası söz konusu ve inancın ne olduğu ile değil, nasıl sonuca varıldığı konu. Aynı nedenle, düşünme zahmetine katlanmama nedenli tasarımcısızlık sonucuna ulaşan kişi de aynı kitlede.

Tüm Reklamları Kapat

Birey olarak varoluşu ele almada kullanılacak argüman, referans vs nin yeterli derinliğe ulaşması çok önemli. Eğer bir sonuca gidilecekse, kişinin bu konuda yeterli İKNAya ulaşacak verisinin olması gerekiyor. Hangi dönemde yaşıyorsa, o dönemin felsefi, bilimsel, dini yaklaşımlarını anlamaya çalışmış, yeterli düzeyde araştırma çabasını göstermiş olması gerekiyor. Aslında sonuç bile önemli değil bu çaba olmaksızın.

İnsan özünde AYNI. İnanma şekillerinin değişikliği bizi aldatmamalı.

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Aksüt
bir ateist

Bir yaratıcının var olduğunu kabul etmenin kolaya kaçmak olduğunu düşünmüyorum. Bunu söyleyebilmek için, bir yaratıcının var olduğuna dair ortaya konan argümanların bariz bir şekilde yanlış olması gerekir. Ancak durum böyle değildir. Bu argümanları başarılı bulmuyorum; ancak kolaylıkla reddedilebilecek türden argümanlar olduğunu da düşünmüyorum. Bu durumu din felsefesi ile akademik ya da entelektüel düzeyde ilgilenen birisi rahatlıkla görebilir.

Bununla birlikte, hiçbir araştırma yapmadan bir yaratıcının varlığını kabul eden insanlar da yok değildir. Ancak böyle insanlar var diye, (bir yaratıcıya inanmak kolaya kaçmaktır) şeklinde bir genelleme yapılabileceğini sanmıyorum. Aynı şekilde, hiçbir araştırma yapmadan bir yaratıcının var olmadığına inanan insanlar da vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak ekleme zorunluluğunu işaretlediğiniz için din felsefesine giriş hakkında, Evrim Ağacı'nda yayınlanan bir makaleyi ekliyorum.

136 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Din Felsefesine Giriş. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close