Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nihat N
Nihat N
22K UP
Üye 27 Kasım 2023 1 Cevap
3

İnsanlar neden gıdıklanır?

Lütfen ayrıntılı cevaplar verin.
828 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 28 Kasım 2023

İnsanların neden gıdıklanma yaşadığına dair birkaç fikir vardır ve ayrıca iki tür gıdıklanma vardır. Bunlardan biri üzerinizde hareket eden bir şeyin olduğuna dair bir savunma mekanizması veya uyarı işaretidir. Bunun bilimsel adı knismesis'tir (Knismesis ve gargalesis, 1897'de psikolog G. Stanley Hall ve Arthur Allin tarafından iki tür gıdıklanmayı tanımlamak için kullanılan bilimsel terimlerdir. Knismesis, hafif, tüy benzeri gıdıklama tipini ifade eder. Bu tür gıdıklama genellikle kahkahaya neden olmaz ve genellikle bir kaşıntı hissine eşlik eder). Bu, yumuşak bir şey üzerinize sürtündüğünde hissettiğiniz türden bir gıdıklamadır. Tüylerinizin diken diken olmasına ve kendinizi biraz rahatsız hissetmenize neden olur.

Bilim insanları, gıdıklanmanın hipotalamusunuzu, yani beynin duygusal tepkilerinizden, savaş ya da kaç ve acı tepkilerinizden sorumlu bölgesini uyardığını buldu. Gıdıklandığınız zaman, eğlendiğiniz için değil, otonomik bir duygusal tepki verdiğiniz için gülüyor olabilirsiniz.

Gıdıklamanın başka bir yönü de gıdıklayan belirli noktalarla ilgilidir. Bunun bilimsel adı gargalesistir . Bu tür gıdıklama daha yoğundur ve kahkahalara yol açar. Gargalesis, knismesis kadar basit değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Gıdıklanma hissine neden olan etki, beynin iki bölgesinin analizinin sonucudur. Somatosensoriyel korteks dokunmanın analiz edilmesinden sorumludur; örneğin baskı. Cildin duyusal reseptörlerinden gönderilen sinyal aynı zamanda hoş duyguları yöneten anterior singulat korteksten de geçer. Bu ikisi birlikte gıdıklanma hissini yaratır. Çok sert gıdıklanan herkesin onaylayabileceği gibi, çok fazla baskı, gıdıklamanın zevkli bir durumdan acı verici bir duruma geçmesine neden olabilir.

Kaynaklar

  1. Q. Com. Why Are Humans Ticklish? | Mental Floss. (7 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2023. Alındığı Yer: Mental Floss | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Clark. Why Do People Laugh When They Get Tickled?. (9 Haziran 2009). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2023. Alındığı Yer: HowStuffWorks | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close