Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Melis Atan
Üye
1

İnsanlar nasıl ilk dilleri (ana dillerini) herhangi bir eğitim almadan dil bilgisi kurallarına hakim olurlar?

Örneğin ingilizce öğrenirken (2. Bir dil) dil bilgisi kurallarını bilmeden düzgün cümle kuramayız. Mesela he she ve it zmairlerinden sonra İngilizcede has diğer zamirlerden sonra have getirilir bunu ikinci dil olarak öğrenen insanlar öğrenme sayesinde bilirken anadili İngilizce olan kişiler bunu neden hiç karıştırmaz.
490 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Bir insanın ana dilini yetkin şekilde kullanabilmeye başlaması 4 yaş civarına rastlar.[1]

Yani 4 yıl boyunca, hiç durmadan, başka hiçbir şansımız, alternatifimiz, opsiyonumuz olmadan, sürekli olarak maruz kaldığımız ve etrafımızdaki istisnasız herkesin bize pozitif destek olmasıyla ana dilimizi öğreniyoruz.

Ve tüm bu süreç sonrasında ana dilimizi derdimizi anlatabilecek kadar konuşabilmeye başlıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbir okulun, kursun veya eğitim sisteminin yanına bile yaklaşamayacağı kadar yoğun bir dil eğitiminden geçiyoruz 4 yıl boyunca. Yine bu süreç boyunca farkında olsak da olmasak da yüzbinlerce dilbilgisi hatası yapıyoruz.

Kaynaklar

  1. C. M. Alberini, et al. (2017). Infantile Amnesia: A Critical Period Of Learning To Learn And Remember. Journal of Neuroscience, sf: 5783-5795. doi: 10.1523/JNEUROSCI.0324-17.2017. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Khazerax Khazerax
Dil öğrencisiyim

Aslında gayette karıştırırlar, biz de karıştırıyorduk küçükken, biz karıştırdıkça ailemiz bize doğrusunu öğretiyordu ve günün belki de 10 saati pratik yaptığımız için sürekli hatalarımızı düzeltmeyi başarabiliyorduk. Şu anda amerikaya gidersen ve sanki bir bebekmişsin gibi bir aile tarafından basit kelimelerle başlayıp karmaşık cümlelere kadar aylarca süren bir eğitimden geçersen ingilizce öğrenmen 2 yıl sürmez ve hiç hata yapmayacak durumda olursun.[1]

Kaynaklar

  1. GO Blog | EF GO Blog. Why Learning A Language Is Hard & How To Make It Easier ‹ Go Blog | Ef Go Blog. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: GO Blog | EF GO Blog | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

İnsanların birbiri ile iletişim kurabilmesini, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesini sağlayan temel yetenek dili kullanabilme yeteneğidir. Bizler için bu kadar önemli olan dilin nasıl ortaya çıktığı meselesi ise her dönemde felsefe, dilbilim ve tarih gibi bilim dallarının popüler tartışma konularından olmuştur. "Dünyadaki ilk konuşulan dil hangisiydi?" sorusu, geçmişte olduğu gibi gelecekte de aklımızı kurcalayan gizemli bir soru olacaktır.

Tarihin ilk dönemlerinde insanlar mitlerden ve inançlarından hareketle dilin kökenini açıklamaya çalışmıştır. Örneğin Çin inancına göre, bir kaplumbağa imparatorun önüne gelir ve sırtındaki çizgili şekillerle imparatora yazıyı öğretir. Hint inancına göre insan dilinin Tanrısı Vâk aracılığı ile insanlar dili öğrenmiştir. Babil Kulesi Efsanesi olarak da bilinen İbrani inanışına göre, Tufan'dan sonra tüm insanlar aynı dilde konuşmakta, birlikte mutlu bir şekilde yaşamaktadır. Fakat insanlar Tanrı'ya ulaşmak için bir kule inşa etmeye karar verir, böylece mutlulukları çok uzun sürmez. Tanrı bir fırtına ile insanları dünyanın dört bir tarafına dağıtır ve hepsinin dillerini karıştırır. Böylelikle günümüzdeki diller ortaya çıkar.

Bu efsanelerin yanı sıra bilim adamları da ilk dilin ortaya çıkışı ile ilgili kuramlar üretmişlerdir. Max Müler, dillerin insanların doğayı taklit etmesiyle ortaya çıktığını söylemiş ve yansıma kuramını ortaya atmıştır. Otto Jespersen; müzik kuramını savunmuş ve dil ve müziğin aynı kökenden geldiğini savunmuştur. Kvergiç'e göre dil ilk olarak jestlerden oluşmuştur. Güneş- Dil kuramı olarak bilinen bu görüşe göre Kvergiç, Türkçenin bilinen ilk dil olabileceğini öne sürmüştür. Bu kuramların yanı sıra, dilin tepkilerden, mimiklerden ya da ortaklaşa iş yaparken ortaya çıktığı gibi görüşler de mevcuttur.

Tüm Reklamları Kapat

Mısır hükümdarı Psammatikus M.Ö. 7. yüzyılda, günümüzde bizim halâ cevabını merak ettiğimiz o soruyu kendine sormuştu: Dünyada konuşulan ilk dil hangisiydi?

Bu sorunun cevabını bulmak için iki yeni doğmuş bebeği bir çobanın yanına verdi ve kimsenin bebeklerle konuşmamasını emretti. Böylece bebeklerin ilk söylediği kelime hangi dile aitse, dünyada konuşulan ilk dil de o olacaktı. Bebeklerin söylediği ilk kelime "be" olunca, hükümdar konuşulan ilk dilin Frikçe olduğunu düşündü. Çünkü Frikçede "bekos" ekmek anlamına geliyordu. Fakat gözden kaçan bir detay vardı, belki de bebekler çobanın koyunlarının seslerini taklit etmişti.

13. yüzyılda, 2. Frederik, benzer bir deney yapmaya karar vermişti. Bebekler hapis olarak tutuluyor ve bakıcılar bebeklerle sadece yemek ve yıkanmaları için ilgileniyorlardı. Fakat bu deneyin sonucunda bebekler ölünce, deney sonuçsuz kalmıştı.

Moğol hükümdarı Akbar ise Frederik'in deneyinin başarısız olmasının sebebini, bebeklerin anne sevgisinden mahrum kalması olarak görmüştü ve bebeklerin sağır ve dilsiz bir annenin yanında yetiştirirse hangi dili konuşacağını görmek için başka bir deney yapmaya karar vermişti. Fakat bu deneyin sonucunda da bebekler dilsiz olunca bir deney daha amacına ulaşamamış oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonraki yıllarda, ormanlık alanlarda insanlardan izole olarak büyümüş bazı çocuklar bulundu. Fakat bu çocuklar konuşmuyor, hayvan sesleri çıkarıyorlardı. Sonuç olarak "ilk dilin hangisi olduğu" sorusu bir gizem olarak kalmaya devam etti.

Dünyada konuşulan ilk dilin ne zaman ortaya çıktığının tespiti, antropolojik, arkeolojik, lingvistik ve tarihsel verileri kullanarak yapılıyor. Antropolojik veriler, insan ırklarının evriminin, fiziksel ve kültürel özelliklerinin ve dillerinin ne zaman ortaya çıktığının anlaşılmasına yardımcı oluyor. Arkeolojik veriler, insanın ilkel yaşam tarzının ne zaman ortaya çıktığının ortaya konmasına yardımcı oluyor. Lingvistik veriler, farklı diller arasındaki benzerlikleri ve ayrımları ortaya koymaya yardımcı oluyor. Tarihsel veriler ise tarihi olayların, kültürlerin ve dillerin zaman içindeki değişim ve gelişiminin anlaşılmasını sağlıyor.

Son olarak Çin inancına göre, bir kaplumbağa imparatorun önüne gelir ve sırtındaki çizgili şekillerle imparatora yazıyı öğretir. Hint inancına göre insan dilinin Tanrısı Vâk aracılığı ile insanlar dili öğrenmiştir.

Kaynaklar

  1. K. Yazar. Dünyada Konuşulan İlk Dil Nasıl Ortaya Çıktı?. (8 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: IIENSTITU | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close