merhabalar Muhammed Musab Akdağ
kelimelerin kökeni ve Etimolojisi
BAY VE BAYAN
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
KIZ, KADIN VE HATUN
ilk hali Orhun Yazıtlarında görülmektedir, yaklaşık 1500 yıl önce eski Türkçede "katun" kelimesi kullanılmaktaydı. bu kelime zamanla "hatun" ve "kadın" olacak şekilde evrildi. "hatun" hakanın eşi yada padişahın eşi, yüksek rütbedeki kadın anlamında uzun bir süre kullanıldı. kadın kelimesi ise Soğdça yani Orta Asya ve doğu fars dillerinden gelen bir kelimedir, "hanım efendi" anlamında kullanılır. günümüzde kadın olgun kadınlar için, kız ise tam olgunlaşmamış kızlar için kullanılır.
HANIM
Cengiz Han'ın her divana geldiğinde askerlerine ve yöneticilerine "Ben sizin HANınızım, yöneticinizim," sonra karısına dönerek" bu da benim HANIM" diye konuşmaya başlarmış, ne kadar doğru bilmiyorum ama hanım kelimesi buradan gelirmiş.
DİŞİ
dişi kelimesi eskiden "tişi" olan kelimedir, ve bu tişi kelimesi daha çok hayvanlar ve bitkiler için kullanılan bir kelimedir, "erkeğin döllediği" anlamında kullanılır daha çok. bu kelime özünde biraz hassas içerikler barındırıyor, bundan dolayı insanlar arasında kullanılması pek hoş olmaz. elbette aşağılayıcı bir anlamı yok ama "hanımefendi" demek daha kibar olur.
747 görüntülenme