Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

İnsanlarda IQ alt sınırı kaçtır?

örneğin 30ıqlık bir insan olabilir mi? En az kaç ıqya kadar inebilir bir insan?
7,317 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

IQ puanlamasında 100 puan ortalama skor alarak alınır ve IQ skalasının standart sapması 15'dir. İnsanların %99'u üç standart sapma aralığında yer alır; yani 55-145 IQ aralığı dışındaki insanlar(daha yüksek veya daha düşük fark etmeksizin) toplumun sadece %0.1 gibi çok küçük bir kısmını oluşturur oluşturur. Bununla birlikte IQ derecelendirilmesinde 70 puan alt sınır olarak belirlenir ve bu skorun altındaki insanlarda patolojik olarak zeka geriliği olduğu kabul edilir, bu skor da istatistiki olarak %3lük bir dilime tekabül eder. Teorik açıdan düşük IQ puanları 0 ile 70 arasındaki herhangi bir yerde olabilir. Tüm dünya nüfusunu istatistiki olarak dağıttığımızda, IQ puanının 6 standart sapmanın biraz altına düşebileceğini hesaplayabiliriz bu da bize 4 puan sayısını verebilir.

IQ puanlarının aralığının gösterildiği çan eğirisi
IQ puanlarının aralığının gösterildiği çan eğirisi
Hand in Hand Education

Fakat işin uygulama kısmı bu kadar basit değil. Matematiksel olarak var olabilecek en düşük IQ puanını tahmin edebilsek de bu bize yeterli bir bilgi vermez. İlk olarak elimizde skalanın her puanına yerleştirebileceğimiz kadar IQ puanı verisi yok. İkinci olarak çok düşük IQ puanları olsa bile bu bilgiler mahrem bilgiler olduğundan ötürü kamuoyuna paylaşılması etik olmazdı.

Ayrıca belli bir seviyenin altındaki IQ puanlarına sahip insanların puanlarının ne kadar düşük olduğu çok da bir anlam taşımazdı. Zira zaten ağır nörolojik bozuklukları olan hastaların hayatları büyük oranda bakım verenlerine bağlı olduğu için bu kişilerin IQ puanları arasındaki 5-10 puanlık ortalamalar muhtemelen bu insanların hayat kalitesinde çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Ayrıca bu insanlara IQ testi yapmanın etik yönlerini ve zorluklarını da göz ardı etmemek gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte kabaca bir yorum yapmak gerekirse, Lissensefali gibi nörolojik bozukluğu olan insanların IQ'su 20 puan ve altı civarına kadar düşebiliyor. Bu insanlara IQ testi yapmak dahi çok zor olduğundan bozukluğun ağırlığını belirlemek için bazı özel testler uygulanıyor. Fakat elimizde ''bu kişi gelmiş geçmiş en düşük IQ puanına sahip kişidir.'' diyebileceğimiz bir insan yok.

Bir Lissensefali hastasının beyni
Bir Lissensefali hastasının beyni
Wikipedia
1,134 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Faydalı Bir Quora Yazısı. (20 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. What Is The Lowest Iq Ever Recorded In Human History?. (20 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Long‐Term Follow‐Up Of Type 1 Lissencephaly: Survival Is Related To Neuroimaging Abnormalities. (20 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close