Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yuşa Onur Yılmaz
Üye 1 ay önce
6

İnsanda miskinlik ve isteksizlik hali nasıl yenilir, kendimizi nasıl motive ederiz?

Uzun süredir yapacağım işleri erteliyorum örneğin ders çalışmak gibi, gelecek üzerine hiç kaygı hissetmeden sadece zamanı geçirmek istiyorum. Örneğin bilimle ilgili şeyleri takip etmek önemli işleri ertelemek gibi. Bunu kırmanın yolu varmı?
537 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

FERMUAR YÖNTEMİ

Aklıma Sevgili Orhan Veli’nin “RAHAT” şiiri geldi:

Şu kavga bir bitse dersin,

Tüm Reklamları Kapat

Acıkmasam dersin,

Yorulmasam dersin;

Çişim gelmese dersin,

Uykum gelmese dersin;

Tüm Reklamları Kapat

….be kardeşim.

Sen de çok şey istiyorsun be Yuşa dost: Ders olmasın, kaygı son bulsun , bilimle ilgileneyim, önemli işleri erteleyeyim. Bu arada bilim önemsiz iş olmuş oluyor. (Gülücük)

Şaka bir yana, her ne kadar yakınmalarında haklı ve kaynağı sadece sen olmasan da hayat akıp gidiyor.

Sonuçta yaşadığımız yüz yıl, insan olarak kendimize ve doğamıza en çok yabancılaştığımız, önemli ile önemsiz olanın en çok birbiri ile karıştırıldığı yüzyıl ve vesilesi ile en kaygılı ve mutsuz olduğumuz yüzyıl…

Şayet bundan kaçamıyorsak ve hayat akıp gidiyorsa bunu bir şekilde dengelemekte yarar var. Yoksa “arkamızla inatlaşırsak altımıza yaparız”. ( Coğrafyamıza özgü ve orijinali Arapça olan bir atasözüdür)

Ben bu durumlarda FERMUAR yöntemini kullanıyorum. Evet seçimlerde ve özellikle milletvekili adaylıklarında çoğunluğu memnun etmek için kullanılan 1,3,5,7 veya 1,4,7 yöntemi. Yani 1 benden 2 senden ya da 1 benden, 2 senden 3 ondan.

Zorunlu oldukların, gönüllü oldukların ve özellikle tercih ettiklerin şeklinde üç liste oluşturabilir ve fermuar yöntemini uygulayarak bir yerden başlayabilirsin. Biraz ders, biraz istediğin bilim, biraz da önemli olup itiraz etmediğin.

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Yaptığına çentik atmayı da unutma. De hadi…Sevgiyle…

(Not: Ayrıca Evrim Ağacı YouTube kanalından “ERTELEME” ile ilgili gayet güzel bir video var, izlemeni öneririm.)

Kaynaklar

  1. Doğan Cüceloğlu. (1996). İnsan Ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları. Yayınevi: Remzi Kitabevi. sf: 591.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Faruk Öz
Evrim Ağacı YouTube izleyicisi 1 ay önce

Örneğin ders çalışman gerekiyor. Ama yorgun hissediyorsun. Bu yorgunluğu kırmanın en kolay yollarından biri ders çalıştıktan sonra kazanacağın iyi hali düşünmek olabilir. Örneğin ders çalıştığın için öğretmeninin seni tebrik etmesi gibi. Ya da ders çalıştığın için düzenli bir işe girip istediğin kebap'ları yemek gibi. Bu sayede vücudun eğer ders çalışırsan sana zevk verecektir. Zevk sadece zevk alınacak fiili yapılırken değil zevk alınacak fiilin beklentisine girdiğinde de vardır.[1] Yani mesela ders çalışarak, işe girerek (veya iş kurarak), para kazanarak, o istediğin tatile gitmeyi düşünüyorsun. Tatilde hissedeceğin keyif artık ders çalışma vb. fiiller için de geçerli oluyor. Çünkü Hedef fiille ulaşmak için yapılan tüm fiillerde hedef fille ulaşma beklentin oluşuyor.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Bağımlılık Ile Ilgili Bir Evrim Ağacı Videosunun 104. Saniyesi. Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close