FERMUAR YÖNTEMİ
Aklıma Sevgili Orhan Veli’nin “RAHAT” şiiri geldi:
Şu kavga bir bitse dersin,
Acıkmasam dersin,
Yorulmasam dersin;
Çişim gelmese dersin,
Uykum gelmese dersin;
….be kardeşim.
Sen de çok şey istiyorsun be Yuşa dost: Ders olmasın, kaygı son bulsun , bilimle ilgileneyim, önemli işleri erteleyeyim. Bu arada bilim önemsiz iş olmuş oluyor. (Gülücük)
Şaka bir yana, her ne kadar yakınmalarında haklı ve kaynağı sadece sen olmasan da hayat akıp gidiyor.
Sonuçta yaşadığımız yüz yıl, insan olarak kendimize ve doğamıza en çok yabancılaştığımız, önemli ile önemsiz olanın en çok birbiri ile karıştırıldığı yüzyıl ve vesilesi ile en kaygılı ve mutsuz olduğumuz yüzyıl…
Şayet bundan kaçamıyorsak ve hayat akıp gidiyorsa bunu bir şekilde dengelemekte yarar var. Yoksa “arkamızla inatlaşırsak altımıza yaparız”. ( Coğrafyamıza özgü ve orijinali Arapça olan bir atasözüdür)
Ben bu durumlarda FERMUAR yöntemini kullanıyorum. Evet seçimlerde ve özellikle milletvekili adaylıklarında çoğunluğu memnun etmek için kullanılan 1,3,5,7 veya 1,4,7 yöntemi. Yani 1 benden 2 senden ya da 1 benden, 2 senden 3 ondan.
Zorunlu oldukların, gönüllü oldukların ve özellikle tercih ettiklerin şeklinde üç liste oluşturabilir ve fermuar yöntemini uygulayarak bir yerden başlayabilirsin. Biraz ders, biraz istediğin bilim, biraz da önemli olup itiraz etmediğin.
Başlamak bitirmenin yarısıdır. Yaptığına çentik atmayı da unutma. De hadi…Sevgiyle…
(Not: Ayrıca Evrim Ağacı YouTube kanalından “ERTELEME” ile ilgili gayet güzel bir video var, izlemeni öneririm.)
Kaynaklar
- Doğan Cüceloğlu. (1996). İnsan Ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları. Yayınevi: Remzi Kitabevi. sf: 591.