Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şükrü Hasta
Üye 8 Ağustos 2023 1 Cevap
1

İnsan vücudu neden yapay ve işlenmiş gıdalara yani zararlı denebilecek yiyeceklere adapte olup kendini bunlara karşı koruyamıyor?

Gıda endüstrisi uzun yıllardır koruyucular yapay tatlandırıcılar raf ömrünü uzatmak için türlü kimyasallar kullanarak birçok paketli gıda üretiyor ve insanlık uzun bir süredir bu yiyecekleri tüketiyor olmasına rağmen neden vücut mekanizması bu yiyeceklere karşı bir bağışıklık kazanmıyor bunları fazla tüketenler eninde sonunda bir hastalıktan ölüyor
127 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
99K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 11 saat önce

Vücudun toksinlere karşı savunma mekanizması vardır. Ancak paketli gıda tüketimi bu alımı büyük ölçüde arttırdığından canlıların henüz böyle bir gelişmiş bağışıklığa sahip değil. Aynı zamanda koruyucu maddelerin çoğu yağda çözündüğünden vücutta atılması daha zordur. Bunun yerine ince bağırsaktan lenf kanallarına yağ içerisinde geçer. Bundan dolayı vücutta birikimi bir hayli artar. Metal birikimi ise kana karışan alüminyum gibi metallerin böbrek tarafından iyi süzülememesi bu metalin kan ile taşınarak beyinde birikmesine ve Alzheimer oluşmasına yol açar.[1]

Doğal seçilim ile daha iyi bir toksin ayıklama sistemine sahip olmamız biraz zor gözüküyor. Çünkü 100-200 yıl gibi bir süre zarfında üretilmiş bu koruyucu katkı maddeler evrim için küçük bir zaman aralığı olarak kalıyor. Böyle bir sorunu insanoğlu evrimsel bir yol ile değil daha sağlıklı beslenme planlarıyla aşmalı. Çünkü bu maddelerin birden fazla zarara yol açması doğal seçilimi bu kompleks konuda işlevsiz bırakıyor.

Kısacası, zaten vücut toksin arındırma sistemine sahip. Ancak artan bu miktara adapte olabilmesi için çok uzun yıllar gerekiyor. Bundan dolayı canlılar doğal seçilimi beklemek yerine daha alternatif besinler tercih etmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Özgür Akman, Sema Atasever, Ecem Güçlü, Gözde Gümüş, et al. Alüminyum Ve İnsan. Alındığı Tarih: 20 Mayıs 2025. Alındığı Yer: tip.baskent | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close