Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nada A. S. Altowayti
Üye 21 Nisan 2023
1

İnsan sinirlendiği zaman neden bir şeye zarar vermeye çalışır? Neden fiziksel olarak acı çektiğinde rahatlar?

9,253 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci 21 Nisan 2023

Cildi eşmek, tırmalamak, yakmak veya kesmek, saçları çekerek koparmak, hatta kemikleri kırmak, organları kesmek, gözü çıkarmak kadar ağır eylemlere varacak derecede kişinin kendi dokularına zarar vermesi psikiyatride kendine zarar verme (self-mutilasyon) olarak tanımlanır. Kısa ya da uzun sürer. Bir süre sonra kendiliğinden sona erebilir. Bazen çevrenin çabası gerekir ki, bu çaba çoğu kez taviz verme, alttan alma şeklinde olur.

Aslında bu durum tamamen sinir anındaki dürtü isteminden de gerçekleşir. Dürtü, bizi belli bir davranışa yönelten itici güce verdiğimiz addır. Mesela karnımız acıktığında yemek ararız. Amaç karnımızı doyurarak, bedenimizi normal işleyişine döndürmektir. İşte dürtüde bireyin sinir anında devreye girip sinirini atma eğilimidir. Dürtü kontrol bozukluğu, ruhsal hastalıklar içinde yer alır ve tedavi edilmesi gerekir. Bunlardan en sık karşılaşılanı saldırganlık duygularımızı kontrol edemeyerek mala ve cana zarar veren kişilerde gözlenen bozukluktur.

Çocukluk döneminde sık şiddete ve travmaya maruz kalan kişilerde daha sık görülür. Kendini yetersiz hissetmenin, yapmak istediklerini yapacak gücü olmadığını düşünmenin benzer tepkilere neden olabildiği unutulmamalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan sinirlenince neden kendine zarar verir?

  1. Kişi sahip olduğu anksiyete, şiddet, depresyon,yalnızlık,güvensizlik gibi duygulardan uzaklaşmak için bu davranışı yapabilir.
  2. Kendine zarar vermesi kişinin opiyat sistemi, dopaminerjik sistemi, hipotalamik-hipofizer-adrenokortikal ekseni ve serotonerjik sistemi içindeki durumlara bağlı olabilir.
  3. Çocukluk döneminde yaşanan fiziksel ve duygusal istismar yaşamak kendine zarar vermeye sebep olabilir. Çocukluğunu ailesinden uzakta yaşamak, olumsuz aile ilişkileri kurmak. Madde kullanımı ya da şiddet gibi davranışların çevresi tarafından kişiye bulaşması sonucu gözlemlenebilir.
  • Kendine zarar vermedeki riskler bireyin sahip olduğu psikolojik ve çevresel etmenlere göre değişebilir. Özellikle genç yaşta olmak, sosyo-ekonomik durumun kötü olması etkili olurken kadınlarda görülmesi erkeklere göre riski daha fazladır.
  • Ailenin sahip olduğu genetik kişilik özellikleri de etkilidir.

İnsan neden sinir anında eşyaya ya da fiziksel hasra yol açacak yolları denediğinde rahatlar?

Birey sinir anında ortaya çıkan dürtü isteği ve yaşanılan olay veyahut tartışmadan dolayı kendini suçlu hisseder. Nitekim kendini cezalandırma isteği ortaya çıkar. Ve buna bağlı olarak fiziksel zarar verme görülür.

Olay ve tartışma anında kendini eksik , özgüveninin hayıflandığını hissettiğinde kendine savunma mekanizması olarak cisim ve nesneleri kırmayı , fırlatmayı tercih eder. Bu tercihi sinir ve öfke patlamalarında gerçekleştiği için nasıl bir nesne ile savunma mekanizmasını kullandığını pek fark etmez. Daha sonra yatışınca yaptıklarını farkına varır.

Tüm Reklamları Kapat

Birey kendine zarar verdiğinde rahatlar çünkü o olay, sinir anında yeterli savunma sağlayamamış veyahut hatasını kabul etmemiş yada kendisine konuşma hakkı tanımamış olunması sonucunda yetersiz hissedilmiştir ve bunu kendi suçu hisseder ve kendini cezalandırır. Nesne ile kendini savunması veya olay ,sinir sonucu nesneleri kullanması yahut sinir anı bitince içinde ki dürtü siniri atmanın yolunu nesnelerde atar ,kırar, döker o görüntü ona cazip gelir.

[1]

[2]

[3]

503 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Romero. Dsm - 5 (V) Audio Study Guide. Complete Review Edition! Best Crash Course!: Ultimate Review Of The Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders!.
  2. D. E. R. Van, et al. (1991). Childhood Origins Of Self-Destructive Behavior. The American Journal Of Psychiatry. doi: 10.1176/ajp.148.12.1665. | Arşiv Bağlantısı
  3. Alper AKSOY, Kültegin ÖGEL. Kendine Zarar Verme Davranışı. Alındığı Tarih: 21 Nisan 2023. Alındığı Yer: Alpha psychiatry | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close