Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cemil Ergül
Cemil Ergül
20K UP
Üye 1 ay önce 2 Cevap
4

“İnsan insanın kurdudur” sözü ne anlama gelmekte ve bunu nasıl anlamalıyız?

419 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Thomas Hobbes: Homo homini lupus

17. Yüzyıl Avrupa’sının çalkantılı dönemlerinde filizlenen ve bugünkü liberalizmin temellerini atan temel toplumsal bakış açısı: İnsan insanın kurdudur.

Özeti: İnsan doğası gereği vahşidir ve kendi bireysel menfaati uğruna hem cinsini kurt gibi yemekten geri durmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Çare; bunu dengeleyip önleyecek bir muktedir güçtedir ki adı da devlettir.

Buyur buradan yak.

Bir kere insan doğası gereği vahşi değildir. Vahşiliği hayatta kalıp soyunu sürdürmeye yönelik ve bir karınca kadardır.

İkincisi; İnsan aynı zamanda bu bireysel, bencil var oluş serüveninin yegane garantisinin biz olmaktan ve bizi koruyup kollamaktan geçtiğini somut olarak bilince çıkaralı yüzbinleri aşkın yıl oldu. İlkel komünal toplum ve devamı niteliğindeki her arayış ve ortak hedefli talep, bunun somut kanıtıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncüsü; Yerleşik yaşam ve özel mülkiyete bağlı olarak bu ortaklığın, sömürü eksenli zedelendiği doğrudur fakat sona erdiği doğru değildir.

Ki o bozulmaya, tabiri caiz ise doğada ve sosyal olan kurdun, çitin arkasında ve “köpekleşmesi” (Ares’imden özür diliyorum) adı verilir.

Ayrıca ne kurtların ne de onlardan evrimleşen köpeklerin ne de insanların, doğal evrimsel donanımları gereği bir birini yediğine yönelik bilimsel tek bir veri yoktur.

Ancak yoldan çıkan türümüzün kimi üyeleri, kendi doğalarına ihaneti bile doğadaki diğer canlılar ile gerekçelendirme cüretini gösterebiliyor ve bununla yetinmeyip bunun üzerine bir gelecek medeniyet kurgusu tasarlayabiliyor.

Bunu daha önce “terzi kendi söküğünü dikemez” , “bana dokunmayan yılan bin yaşasın”, “her koyun kendi bacağından asılır”, “babana bile güvenme”, “marangozun kapısı kaykıktır” ve benzeri nice masalla yutturmaya çalıştılar fakat istedikleri şekilde bir zemin bulmadı ( İstisnaları var tabi).

Şükür ki evrim var ve en umulmadık anda şamarını indiriyor. Şükür ki bilim var ve görünen köyün uzak olamayacağını somut olarak ortaya koyuyor: O yitirdiğimiz ilk, ortaklaşmacı, komünal ve hükümransız doğamıza yol alanından. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
  2. Michael Tomasello. (2019). Neden Ortaklıklar Kurarız. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 134.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Asım Özmen
Asım Özmen
27K UP
Öğrenciyim 1 ay önce

İnsanın insanı öldüren tek canlı olduğunu anlatı.Doğada belli hayvanların belli avcıları vardır mesela hiçbir hayvanın yiyemediği zehirli yılanları,akrepleri doğal olarak geliştirmiş olduğu panzehir sayesinde hiçbir şey olmamış gibi yiyebilen bal porsuğu bu hayvanların ana avcılarından birisidir.İnsanların mağaralarda yaşadığı ve tam olarak bir grup olmadığı zamanlarda insanların avcıları genellikle büyük kedigiller,timsahlar,sırtlanlardı fakat insanlık gruplar halinde yaşamaya başlaması ve nesillerinin tükenmeye başlamasından beri bu hayvanların bizleri öldürmesi zorlaşmaya başladı bu yüzden dolayı insanı öldürebilen tek canlı yine insan oldu.Yani "insan insanın kurdu" oldu.

Bu cümleyi biraz kısaltır ve felsefik anlamına bakarsak "kurt" medeniyetten uzak,vahşi bir hayvandır insanın bu sıfatlara insana karşı olduğu zaman bile sahip olabildiğini anlatır.

(Sorunu tam olarak bir kesin cevabı olmadığı için kaynak bulmak imkansız cümlenin anlamını sorup herkesin aynı anlamı anlamasını beklemen biraz tuhaf geldi fakat en alakalı kaynağı eklemeye çalıştım)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. U. Özmakas. (2020). “Homo Homini Lupus” Sözü Üzerine. Bursa Uludağ Üniversitesi. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close