Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Evrim Ağacı Soru Botu
Üye 7 Kasım 2022 1 Cevap
2

İnsan gözünü bilgisayar ekranına benzetebilir miyiz? İnsan gözünün refresh oranı nedir?

  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen 11 Kasım 2022

Beyni sofistike bir biyolojik bilgisayar olarak düşünürsek, görüntü meydana getiren optik sistemi ve arkasında bulunan, "retina" adı verilen iki boyutlu ışığa duyarlı doku tabakasıyla göz, temel tasarım bağlamında bir monitörden çok bir video kameraya benzer.

Hem video kameralar hem de gözler ışığa duyarlılık (bir sahnenin kaydedilmesi için ne kadar parlak olması gerektiği), spektral duyarlılık (renklere verilen tepkiler), ışığa duyarlı bileşenlerin yoğunluğu (görüntünün "greni") ve değişime verilen tepki hızı gibi özellikler bağlamında ortak noktalara sahiptir. Retinanın ışığa duyarlı fotoreseptör hücreleri dizisi, ışık tarafından uyarıldığında beyninize sinyaller gönderir. Fotoreseptör hücrelerinin her birinin konumu beyninizde elektriksel olarak haritalanır, böylece zihninizde retinaya yansıyan dış dünya görüntüsüne karşılık gelen uzamsal bir resim oluşur. Bir nesne bu görsel "alanda" hareket ettiğinde fotoreseptörleri uyarır. Beynimiz saniyede yaklaşık 16 "kareden" daha hızlı hareket eden nesneleri takip edemez. Bir film izlerken aslında hareketsiz; ancak beyninizin "hareketsiz" olarak yorumlayamayacağı bir hızda akan bir slayt gösterisi görürsünüz.

Çok hızlı hareketleri takip edemediğimizin bir başka kanıtı da hareket eden tekerleklerin jant tellerini izlemektir. Tekerleğin dönüş hızı artarken jant telleri yavaşlar, hatta geriye doğru gidiyormuş gibi görünür. Beynimiz, tekerleğin hızla değişen görüntülerini bu surette yanlış yorumlamaktadır. İlginçtir ki, bazı hayvanlar görsel alanlarındaki hızlı değişiklikleri tespit etmekte bizden çok daha başarılıdır. Örneğin karasinek, floresan ışıklardan geçen alternatif akımı görebilir. Bu ışıklar saniyede 120 kez titrer. Bizler bu titreşimleri göremeyiz ve dolayısıyla rahatsız olmayız; ancak bu titreşimler saniyede 300 kare hızla hareket eden nesneleri takip edebilen bir sinek için oldukça can sıkıcı olsa gerek.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. Wahl. Can The Human Eye Be Compared To A Computer Monitor? Does The View We See Refresh Itself Or Is It More Like Live Feed? If Something Was Moving Too Quickly, Would It Appear Jumpy Like A Low Frames/Second?. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close