Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye
3

İnsan bir şeyin iyi veya kötü olduğunu nereden biliyor ve neden bir şey iyi veya kötü?

Mesela bir hayvan rahatlıkla yavrusu sakatsa onu bırakabilir ama insan bırakamaz ve bırakmak insanlar arasında kötü karşılanır ve bırakanlar cezalandırılır.
220 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu hem bilimsel hem de felsefi bir konu. İyinin kötünün, doğrunun yanlışın kapsamları değişken.

Bir hayvan sakat yavrusunu bırakır çünkü doğada, zor şartlarda bir annenin sakat bir yavru için harcayacağı enerji, diğer sağlıklı yavruları hayatta tutması için gerekenden fazla olabilir. Bu durumda anne de sağlıklı yavruları hayatta tutabilmek için sakat yavruyu ölüme terk edebilir. Bu yaklaşım o tür için iyidir, doğrudur. Türün ve genin devamı için gereklidir çünkü.

İnsan ise inşa ettiği medeniyetin sağladıkları ile sakat da olsa bir yavrunun hayatiyetini sürdürmesini sağlayabilecek olanaklara sahiptir. O yavruyu ölüme terk etmek bu nedenle ahlaki olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktada iyi ve kötünün en fazla çatıştığı nokta ise bireyin ve toplumun yararı çatışmasıdır. Ben, kendi yiyeceğimi bulacağıma benden daha zayıf olan diğer bir kişinin yiyeceğini zorbalıkla ya da çalarak daha kolay hayatta kalabilirim. Ama bu tercih, güçlünün hayatta kalıp güçsüzün öleceği bir düzen yaratır ve bu şartlarda bir toplum inşa edilemez, toplulukları oluşturan bireyler birbirine güvenemez hatta bir toplum oluşturamazlar. Yani birey için iyi görünen şey, toplum için kötüdür. Doğada da bu böyle. Topluluk halinde yaşayan türlerde sosyal ilişkileri gelişmiştir ve burada topluluğun çıkarları gözetilir. Ancak avcı toplayıcı türlerde ise bu ilişkiler yoktur, bireyin çıkarı gözetilir, güçlü olan hayatta kalır. Bunu faturası ise yalnızlıktır.

Temel mantık hayatta kalma ve evrimsel dinamiklerdir. Tür ister topluluk halde yaşasın ister tekil, evrimin gereklilikleri kapsamında hayatta kalmaya çalışarak bir iyi-kötü kabulü oluşturur.

Kısaca böyle.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close