Karanlıkta salgılanan bir hormon olan melatonin hormonu hep uykuya dalmamızı kolaylaştıran molekül olarak biliniyor. Onun işlevini uyku ile sınırlamak haksızlık olur. Evet, gece uykusuna geçişte çok önemli. Ancak bu hormon aslında bizi bir sonraki gün için hazırlar. Vücudunun melatonini gece üretmesinin sebebi de budur. Melatonin salgılanması metabolizma için “gün bitti, dinlen ve bir sonraki gün için hazırlan” mesajıdır. Gözlerinizden içeri ışık girdiğinde beyne “gün daha bitmedi, yapacak işler var” diyorsunuz. Bu yüzden beyin melatonin salgılanmasını başlatmıyor.
Melatonin hormonunun üretilmesi için herhangi bir ışığa maruz kalmamamız gerekiyor. Evrimsel süreçte uyku düzenimiz bugünkü gibi değildi. Aslında son 200 yıla kadar çok farklı bir uyku düzenine sahiptik. Yapay ışığın ortaya çıkışı her şeyi değiştirdi. TV, bilgisayar, akıllı telefon ekranlarından çıkan ışık (özellikle mavi ışık) melatonin üretimi[1]ni sekteye uğratıyor. Bu durum da uyku problemlerinin yanında yüksek tansiyon, obezite, diyabet gibi metabolik sorunlara yol açıyor. Yetersiz melatonin veya biyolojik saatinin bozulması bu tür sorunlara yol açabilir.
Kaynaklar
- Ç. Taybaş. Melatonin Nedir? Karanlıkta Salgılanan Hormonun Öyküsü. (19 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Mart 2023. Alındığı Yer: Sinirbilim | Arşiv Bağlantısı