Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

İngilizce evrensel dil olarak kalacak mı?

198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berkay Daban
Berkay Daban
8K UP
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 6 yıldır İngilizce öğretmeniyim.

Bunun için önce bir dilin nasıl Lingua Franca olduğuna bakalım. Öncelikle 17. - 19. yüzyıllarda Lingua Franca Fransızca'ydı. Bunun ilk sebebi Fransa'nın güçlü bir orduya sahip olup, yayılmacı bir politika uygulaması... İkinci sebebi Fransa'nın sahip olduğu ekonomik güç, Batı Avrupa'nın en kalabalık ülkesi olması ve tüm sömürgelerinde Fransızca konuşulmaya başlanması(bu farklı kıtalara da yayılmasını sağlamış.) Son olarak da Fransa'nın o yıllarda Avrupa Kültür Başkenti olması...

Daha sonra Britanya İmparatorluğu ve Amerika'nın güçlenmesi ve sömürgeci yaklaşımları ile birlikte İngilizce güçlendi. Britanya dünyanın büyük bölümünde sömürgecilik faaliyetleri yürüttü. Sömürdüğü ülkelerde İngilizce eğitimin, yönetimin ve hükümetin resmi dili oldu. Hindistan gibi Britanya'dan bile daha eski kültürel tarihli ülkelerde dahi İngilizce hakim oldu. II. Dünya savaşından sonra da Amerika teknolojik ve eğlence kültüründeki sıçramasıyla dünyayı domine etti ve dolayısıyla İngilizce teknoloji ve bilim için olmazsa olmazlardan oldu.

Sorunuzun cevabına gelecek olursak: Bu kadar farklı bileşenlerin bir araya gelmesi ile dillerin dominant hale geldiğini görüyoruz. En başta dünyada sömürgecilik gibi faaliyetlerin son bulması, savaşların azalmasıyla yeni bir dilin İngilizce'nin yerini alması zor gözüküyor. İngilizce'ye en yakın güçlü diller Çinçe ve Rusça'yı gösterebiliriz fakat farklı alfabelere sahip olmaları da bu dillerin yayılmasını zorlaştıran etkenler... İspanya'nın bilimde, teknolojide fazla atılgan olmaması, emperyalist yaklaşımı olmaması vs. gibi sebepler de İspanyolca'nın yayılmasını engelleyen faktörler... Bu sebeple İngilizce; basit dil yapısı ve kolay öğrenilebilir olması gibi özellikleri de eklenince, tahtı başka bir dile kaptırmayacak gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S.Wright. (2021). Language Policy And Language Planning. sf: 134-154.
  2. T. GRAVES. What Made English The Lingua Franca?. (8 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2021. Alındığı Yer: quora.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close