Grup yaşantısının bireye getirdiği bir takım yararlar ve zararlar vardır, yararlar; avcı farkındalığı, yiyecek bulma ihtimali, ebeveyn işbirliği. Zararları ise: yiyecek, su, uyuma yerleri gibi kaynakların azalması, hastalıkların artması, rekabet ve saldırganlık. Toplumsallığın doğal seçilim yoluyla seçilebilmesi için, grup yaşamının kolektif yararlarının, toplu maliyetlerden daha ağır basması gerekir. Primatlarda sosyal organizasyon sık görülür ve oldukça çeşitlidir.
Fisyon-Füzyon Toplulukları
Şempanzelerde, orangutanlarda, günümüzde avcı-toplayıcılarda görülen ve muhtemelen insansılarda da yaygın olan sosyal organizasyon çeşitidir. Bu tür topluluğa sahip gruplar bazen birleşir (uyku, savunma) bazense küçük gruplara bölünür (yemek bulmak), grup oldukça dinamik ve değişkendir. Bu toplumlar genelde kadın akrabalıkları grubun çekirdeğini oluşturan kadın filopatisi ile ilişkilendirilir. Muhtemelen geç miyosen ve pliyosen çağında yaşamış olan atalarımız bu türden bir organizasyon gösteriyorlardı.
Homo cinsiyle birlikte miyosen ve pliyosende yaşayan atalarının aksine insan beyin boyutlarının artması, neoteni artması ve artan yavru bakımı ihtiyacı; insanları çift bağlar kurmaya, dişilerin kızgınlık belirtilerinin azalmasına, babalık bakımının artmasına, akrabalık bağlarının önem kazanmasına, kısmi aile yapılarının oluşmasına ve yavaş yavaş çok eşlilikten ziyade tek eşliliğe yol açmıştır.
Kaynaklar
- Aureli_etal_CurAnthro_2008V.pdf. Fission-Fusion Dynamics: New Research Frameworks. (12 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Nicholas Wade. Teeth Of Human Ancestors Hold Clues To Their Family Life. (12 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı