Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tevfik Hatay
Tevfik Hatay
27K UP
Üye 14 Kasım 2022
7

İlk programlama dili nasıl ortaya çıktı?

İnsanlar elektrik devrelerinden bilgisayar programlamaya nasıl geçti?
2,500 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
99K UP
Araştırmacı 14 Kasım 2022

İnsanoğlu, kendini diğer mahluklardan ayıran en büyük özelliği akıl ile asırlardır her bir zihni meşgul eden “Ben kimim, neden varım, nereden geldim, nereye gidiyorum?” sorularıyla kendini bile sorgulayabiliyor.

Hal böyleyken, biz yazılımcılar da kendimizi sorguladıktan sonra işimizin gereği olarak aklın önümüze çıkardığı yeni sorularla uğraşmaktan geri kalmıyoruz.

-Python, Java?

Tüm Reklamları Kapat

+Hayır hayır daha öncesi.

-C# mı? Yok pardon dur C++. O da mı değil peki ya C olmasın? Hepsinin atası o çünkü.

+Hayır onlardan da öncesini diyorum. Sorum şu;

“İlk programlama dili nasıl programlandı?🤯”

Tüm Reklamları Kapat

Evet. Hepimiz hayatımızda bir kez olsun bu konuşmaya şahit olmuş ya da aklımızla bizzat bu konuyu konuşmuşuzdur.

Bazılarımız yüzeysel olarak araştırmış, bazılarımız ise “aman ya, ne uğraşacağım, kodunuzu yazın geçin işte.” demiştir.

Fakat her iki şekilde bu sorunun cevabını tam olarak bulamadığımızı varsayıyorum 🙂

Peki gerçekten ilk programlama dili nasıl oluştu?

Makina, elektronik devreler, bileşenler derken yeni çağın gereklilikleri artmaya başladı. Neticesinde teknoloji kavramı hayatımıza girmiş oldu.

İlk yazılım dili veya dilleri, bilgisayarlar üzerinde bazı araçların yerlerini değiştirilerek veya yeni bileşenler eklenmesi ile ortaya çıkmuştır. Programın işlemesi için bir devinime ihtiyaç vardı, programlar fiziksel olarak yazılıyordu.

Evet şimdi makine, elektrik-elektronik veya bilgisayar mühendislerinin bilgi sahibi olduğu fakat genel olarak biz yazılımcıların çok fazla ilgi duymadığı bir konuya geliyoruz. Teknik terimler olacak fakat elimizden geldiğince herkesin anlayabileceği bir şekle çevirip anlatacağız bakalım.

Devre kavramını birçoğumuz ortaokul düzeyinde öğrenmiş ve hatırlıyoruzdur. Burayı anlamak için detayını bilmeye hiç gerek yok sadece mantığını hatırlasak yeter.

Anahtar-kilit mantığıyla çalışan lojik devreleri düşündüğümüzde “ve , veya” tarzında lojik kapılar ve transistörler olduğunu görüyoruz. Transistörler ise verdiğiniz sinyale göre o yolu açan ve oradan elektrik akımını ileten cihazlardır.

Yani baktığımızda mantık olarak herhangi bir dilde duruma göre kullandığımız if, for, while gibi döngülerle aynı mantıkta çalışan bir devre görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bir program yazar gibi düşünürsek; şuraya if koyalım ve içerisine yapmak istediklerimizi yazalım, devamına while koyalım gibi bir algoritma tasarlayarak programı çalışır hale getiriyoruz.

Aynı şekilde de ilk programlama dili dediğimiz olay da devre bileşenlerinin o mantıkta sıralanarak çalışır bir ürün çıkarmasıyla başlamış olduğunu görüyoruz.

0, 1’leri duymuşuzdur.

Tüm Reklamları Kapat

Yüksek voltaj 1 değerini, düşük voltaj ise 0 sayısını ifade ediyordu. Böylece günümüzde kullandığımız makine dilinin ortaya çıkmasının ilk bebek adımları atılmış oldu.

Ancak bu şekilde devam edilip programlar yazmak için sistemi oluşturan elektronik devrelerin her program için baştan kurulmasını gerektiriyordu.

Böylelikle programlar bazı kavramlar çerçevesinde yazılmaya başlandı. Öncelikle bilgisayar donanımı her program için baştan kurulmamalı, bunun yerine basit bir donanımın üzerine yazılan komutlar kullanılması gerektiği anlaşıldı.

Daha sonra, programlar tek bir komutlar zinciri yerine, küçük parçalar halinde yazılmasının gerektiği de anlaşıldı. Bu parçaların program veya programların içinde çok sayıda kullanılabilmesi yordam (subroutine) kavramını ortaya çıkardı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu modelin kullanılması ile kullanılmasını, mantıksal karşılaştırmaları, döngülerin ve yazılan kodlar tekrar kullanıldığı için kütüphane (library) mantığını ortaya çıtktı.

1957 yılında IBM(Uluslararası İş Makineleri), düşük seviye (makine diline yakın) bir programlama dili olan FORTRAN(Formula Translator=Formül Çevirmeni) dilini ortaya çıkardı.

Sonra onu sırasıyla;

1959’da COBOL,

1968’de Pascal,

1972’de C,

2000’lerde ise C++, JAVA, C# gibi diller takip ederek günümüz yazılım piyasasını oluşturdu.[1][1]

635 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Ay. İlk Programlama Dili Nasıl Oluştu?. (7 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Siberci | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close