Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berat Alp
Üye 5 Haziran 2023
7

İlk diller nasıl birbirine cevirisi yapildi?

Merak ettigim cok onemli seylerden birisi
701 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Scrolling Judging
Dilbilim/Mütercim-Tercümanlık Mezunu 7 Haziran 2023

Tarihteki ilk çeviri ihtiyacının temel sebebi ticaret ve ekonomik ilişkilerdir. Kötü bir örnek olsa da mesela şöyle düşünün, baharat yolu üzerinde sürekli farklı kasabalara ilerleyen bir kervandaki satıcı, sürekli işi gereği bu kasabaları ziyaret ederken ihtiyacı kadar o kasabanın dilini öğrenerek ilk çevirileri sözlü olarak yapmaya başladı. Elindeki kürkü uzattı, o dildeki karşılığını öğrendi, ezberledi ve sözlü olarak kendi diline çeviri yaparak ticaretini yapıp yoluna devam etti... Bu insanlar sürekli aynı kasabalardan geçerek zamanla basit düzeyde de olsa o dili temel düzeyde öğrenir ve ticaret gereği o dili konuşarak ve doğal olarak bunu yaparken istemeden de çeviri yaparak bu süreci geliştirmişlerdir.

Devamındaki süreçte coğrafi keşifler, beylikler, krallıklar, savaşlar, barışlar, göçler, ticari ilişkiler derken çeviri süreci de sözlü ve yazının da icadı ile zaman içerisinde gelişerek ve ilerleme göstererek bir süre sonra "çevirmen", "elçi" gibi mesleklerin temelini oluşturdu. Hatta bir zaman sonra bu çevirmenler her iki dili de bilip konuşabildikleri için devletler ve halkların gözünde iki tarafa çalıştıkları düşüncesiyle güvenilmez insan / ajan muamelesi görmüşlerdir. Yani geçmişte çevirmen olmak, elçilik yapmak bu açıdan oldukça tehlikeli bir meslekti :)

Rosetta Taşı tarihin ilk resmi ve yazılı çevirisi olarak müthiş bir buluştur. 3 dilde çevirinin yapılığı bu taş bize hem ilk çeviri sürecinin hem de bilinmeyen bir dilin ilk kez nasıl çözüldüğü ve anlaşıldığı konusunda fikir vermesi için harika bir kanıttır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Arkeofili. Rosetta Taşı’nda Neden Üç Çeşit Yazı Var?. Alındığı Tarih: 4 Haziran 2023. Alındığı Yer: arkeofili | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 5 Haziran 2023

İlk dillerin çevrilmesi, farklı kültürlerin bir araya gelmesi ve iletişim kurması gerektiği zamanlarda ortaya çıkmıştır. Çeviri yapmak için genellikle üçüncü bir partiye veya doğrudan karşılıklı olarak işaretler, jestler ve sesler kullanarak anlamaya çalışmışlardır. Çoğu zaman, aynı şeyleri farklı adlarla çağıran diller arasında ortak bir sözcük dağarcığı geliştirmişlerdir. Bazı durumlarda ise, başka bir dilde yazılmış metinleri anlamak için ortak bir alfabe veya yazı sistemi kullanmışlardır.

Ancak ilk dillerin çevrilmesi her zaman kolay olmamıştır. Çünkü diller sadece kelimelerden değil, kültürlerden de etkilenirler. Bu yüzden bazen tam bir karşılık bulmak mümkün olmaz veya farklı çağrışımlar yaratır. Bu sorunları aşmak için çevirmenler hem kaynak hem de hedef dilin özelliklerini ve kültürel bağlamlarını iyi bilmek zorundadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist 5 Haziran 2023

İnsanlar, tek kelime yabacı dil bilmedikleri halde, eğitim almadan, başka bir dil konuşan toplumun içinde sadece yaşayarak o dili öğrenebilirler. Bu şekilde çift dil öğrenen insanlar toplumlar arası çeviri yapmış olmalılar. "Eğitim almadan bu iş çok zor" diyorsanız bir kez daha düşünün derim. Doğduğunuzda hangi dili biliyordunuz veya 3 yaşınızdayken hangi dil eğitim kurumuna gittiniz ve Türkçe öğrendiniz? Size bir elma uzatırım ve elma derim, artık o nesnenin o dilde elma olduğunu öğrenmiş olursunuz.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close