Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Özdede
Üye
0

İlk bilgisayar kodu nasıl yazıldı?

Çünkü düşününce kod yazdığı ekranıda kodlaman gerek.
4,345 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hüseyin Açar
Fizikçi

Bilgisayar yani bir makineye kazandırılan işlem gücü elektriğin kontrol edilebilmesi ile başladı.

Bugün kullandığın işlemcilerde sayamayacağımız miktarda transistör yani elektrik akımını yönlendiren binlerce, daha doğrusu milyonlarca kapı bulunmaktadır, ilk micro işlemcide bile yaklaşık iki bin kapı vardı. Üretim teknolojileri küçüldükçe açtığımız kapıların haddi hesabı tutulamaz miktarlara yükselmeye başladı. Haliyle daha çok veriyi daha kısa sürede işleyebilir, kontrol edebilir hale geldik.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında ilk yazılım dilinin ucu ister istemez ilk işlemcilere dayanıyor. Mikro işlemcilerde kullanılan makine dili ile başladı her şey. Şuan kullandığımız sistem bile en temelde, merkezi işlem birimi olan CPU'da makine dilini kullanarak işlem sağlıyor. Bilgisayarın kendisi başlı başına bir converter, bir veri işlenirken farklı kalıplara sokulup işlem görüyor.

İnternete bağlı bulunduğun ethernet protokolünde bile birçok katman ve her katmanda farklı veri tipleri mevcut. Temelde CPU'da dönen şey hep aynı, makine dilinde ifade edilişi hep aynı. Değişen tek şey bu yazılımların insanlara hizmet edip hayatını kolaylaştırıyor olması. Bugün bunca işlemi makine dilini kullanarak asla yapamazdık, kolaylaştırılmadan bu iş imkansız olurdu. Kolaylaştırmadan asla gelişemezdik. Kolaştırmadan, klavyeye 2 tuştan fazlasını ekletemezdik. Ekletsek bile bilgisayar herkesin kullanabildiği bu kadar basit bir cihaz olamazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Bunca kolaylık yetmedi, halen daha yapay zeka teknolojilerini kullanarak işi başkasının üzerine, yazılımların üzerine atmaya çalışıyoruz. Hayatımızı daha da kolaylaştırmaya çalışıyoruz. İsteklerimize en kısa sürede yanıt verecek yazılımlar, yazılım dilleri üretiyoruz. Yinede yetmeyecek, insan oğlu hep daha kolayını daha hızlısını arayacak. Ben korkuyorum ki ileride kullanacağımız yazılım dillerini de yapay zeka yazılımları geliştirir hale geleceğiz :D Olay tamamen yazılımların insan hayatını kolaylaştırmasına yönelik olarak evrildi.

İlk işlemcilerle direkt olarak makine dilinde iletişim kuruluyordu. Haliyle zor işti, uzun işti.

Daha sonradan üretilen yazılımlar yukarıda da bahsettiğim ve kendi bilgisayarımızın da yapmış olduğu çeviri işlemini mevcut kılan, komutların insanlar tarafından daha rahat anlaşılmasını - hafızada tutulmasını sağlayan kısaltmalar kullanılmaya başlandı. Ancak her sistem için ayrı ayrı kodlanması gerekiyordu ortak bir payda olmadığı için.

Ve şuan çoğumuzun kullandığı yazılım dilleri meydana geldi. C dilleri en büyük örneği bunların. Bu yazılım dillerinin çalışması için derleyicilere ihtiyaç var. Nasıl ki yeni format atılmış bir sistemde oyun oynamak istediğinde C kütüphanelerini yüklemeni istiyor, nasıl ki DX kütüphanesi olmadan 3D görüntü yürütemiyorsun aynı mantık.

Bunun da ötesine gittiğimizde ise mantık ve yapay zekanın bizi karşıladığını görüyoruz. Kendi kendine öğrenebilen yazılımlar bahsettiğim sınıfa giriyor. Artık yazılımcı, bu kabiliyeti sağlayabilmek için daha farklı dillere ihtiyaç duymaya başlıyor. Yani bir seviyeden sonra olay tamamen ALGORİTMA üzerinde dönmeye başlıyor.

Yapay zekanın mantığı da üretilen algoritmanın, ihtiyacı kendiliğinden karşılamasıdır zaten.

Yapay zeka hakkında bilgi sahibi olmak istersen aşağıdaki yazıyı da okuyabilirsin.

Kısacası hiçbir şey yoktan var olmadı yazılımda. En temelde elektriğin yönlendirilmesi - 0/1'lerin tayin edilmesi ve kısaltılması ile başladı. Sonra ise gelişe gelişe bu günlere geldi.

805 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Berk Baylançiçek. Bilgisayar Programcılarının Yazdığı İlk Kod Neden 'Merhaba Dünya'?. (28 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: webtekno.com | Arşiv Bağlantısı
  2. CLIVE THOMPSON. The First Code Any Programmer Learns Also Says A Lot About The Craft.. (16 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: slate.com | Arşiv Bağlantısı
  3. Prof.Dr.Timur Karaçay. Programlamanin Evrimi (İmkânsıza Kafa Tutuş). (28 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: baskent.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Evren Dağlıoğlu
Mühendis-Yazılımcı-Okur

İlk bilgisayar programını yazan kişinin 10 Aralık 1815 - 27 Kasım 1852 tarihleri arasında yaşamış olan Ada Lovelace adlı bir İngiliz olduğu kabul ediliyor.

Söz konusu iddia, Ada Lovelace'ın İtalyan askeri mühendis Luigi Menabrea'nın hesaplama makinesi hakkında yazılmış bir makaleyi çevirirken eklediği kendi notlarında yer alan bir algoritmaya dayanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında programlama dillerini algoritmayla özdeş kabul edersek algoritma yazılmaya başlandığı zamandan beri programla dili vardır diyebiliriz. Bir yemek tarifi de bir tür algoritmadır ve dolayısıyla bir tür programdır.

Ayrıca programlamayı sadece elektrikli/elektronik cihazlarla sınırlamamak gerekir. Eski zamanlardan beri kullanılan mekanik cihazlar da aslında belli bir tür program mantığıyla çalışırlar. Örneğin bir müzik kutusu 0/1 yerine bir silindir üzerine yerleştirilmiş belli çentiklerle programlanır.

Bu açıdan bakınca algoritma ve programların en eski zamandan beri bir şekilde etrafımızda olduğunun farkına varınca buna şaşırmamak elde değil.

617 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia - EN. Ada Lovelace. (21 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia - TR. Ada Lovelace. (21 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Music Box. (16 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. Müzik Kutusu. (6 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close