İlk ateşle tanışma, muhtemelen yıldırımların neden olduğu orman ve savana yangınları olmalı. İlk insanların ateş ve etkilerine tanıklık etmeleri ve işe yarar bir şey olduğunu (ısınmak, avcıları korkutmak, avlanma esnasında avları belli bir bölgeye toplama v.b.) anlamaları uzun sürmüş olmamalı.
Ateşin kullanımı ile ilgili ilk bulgular türümüze ait değil. Homo Erectus bunların başında geliyor. İlk arkeolojik tahminler, günümüzden 1,7 milyon yıl öncesine kadar ateşi kullanma ihtimallerini ortaya koyuyor.
İlk ateşi kullananlar yangınların neden olduğu çalıları kullanmış olabilir. Sonrasında alet yapımı, özellikle taşların birbirlerine vurularak keskinleştirmeye çalışılması ve bu esnada kıvılcımların ortaya çıkması, ilk insansı türler için (sadece homo saphiens değil, alet yapabilen tüm dik yürüyenler) ateşin kontrol edilebilir, gerektiğinde ulaşılabilir hale getirmelerine neden olmuş olabilir. Özellikle çok eski dönemlere tarihlenen heidelberg insanının çakmaktaşı taşıdığı biliniyor.
Fakat düzenli yemek pişirmenin kanıtları çok daha geç döneme tarihleniyor. Günümüzden yaklaşık 400 bin yıl önceye tarihlenen mağara kalıntılarında, yanık kemik yığınları bulunmaya başlamıştır.[1]
Kaynaklar
- Kozan Demircan. İnsanlar Ateşi Ne Zaman Kullanmaya Başladı? » Kozan Demircan. (17 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı