Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İleride robotların insan türünün yerini alabilmesi mümkün mü ?

545 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
68K UP
Öğrenciı

Hangi konuda insan türünün yerini almalarından bahsettiğimiz önemli çünkü hali hazırda yapay zeka ve robotlar bazı iş kollarında insanın yerini almış durumda. Gelecekte, şu an insanların yaptığı birçok angarya işi ve karmaşık kararları yapay zeka, robotların yapacağı bir gerçek nerdeyse. Örneğin tıp alanında dahi tanı koyma konusunda doktorlardan daha yüksek başarılı tanı koyan yapay zekaların ilk örnekleri bugün var. Öte yandan yapay zekaların veri işleme ve yorumlama konusundan gelecekte insanın yerini alıcağı nerdeyse belli. Birçok iş kolu ve endüstri de yapay zeka/robotlar insanın yerini alsada filmlerde olduğu gibi insanlık türünün tamamen yok edip onların yerlerine geçme bence sadece fantastik bir kurgudan ibaret çünkü biz yapay zeka üzerine konuşurken onların insan benzeri bir bilinçe de sahip düşünüyoruz ama robotlara bir bilinç yazmaya gerek yok. Hatta muhtemelen onlara bir bilinç algoritması yazmak onların verimini düşürücektir. Öte yandan onlara korku, nefret, sevgi gibi duyguları da yazmamıza gerek yok. Bu duygular ve bilinç evrimsel süreçte bize yaşamda kalmamız için gelişen biyokimyasal mekanizmalar. Yani benim düşünceme göre geleceğin robotları sadece zeki olucak. Bir bilinçe ve duygulara sahip olmayacak çünkü bu onları verimsiz kılabilir. İnsanlık robotları sadece iş yaptırmak için kullanıcak bence, aynı el aletleri gibi.

Bu konu hakkında ID adında bir film var. (Filmde verilmek istemen ana fikir bu olmasa da.)Bu filmde Mühendisler sevgi duyabilen bir robot üretir ama filmin başından sonuna kadar bu robotun oldukça verimsiz davrandığını görürüz. Yanlışlıkla etrafa zarar verir, olmayacak düşlere tutunur... Neden gelceğin robotlarını verimsizleştirelim ki.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
captain armi
captain armi
9K UP
okur

yapay zekadan bahsettiğini var sayarsak

bir bakıma evet bir bakıma hayır. Hayır çünkü yapay zekayı ne kadar geliştirirsek geliştirelim öğrenmeyi öğretemeyiz çünkü onlarda yaşam tecrübesi edinemeyeceklerdir günümüzde en gelişmiş bilğisayarlar bile 3-4 yaşındaki bir çocuk kadar zekidirler sen şimdi o kadar şeyi nerden biliyor diyorsundur belki ama onları öğrenmedi sadece hafızasında depolandı ya da internet erişimi sayesinde buna bile ihtiyaç duymadı. Evet çünkü eskileri günümüz ile karşılaştıracak olursa imkansız görünen şeyler günümüzde varlar. aslında bu noktada bir durup düşündüğümüzde olma ihtimali birazdaha yüksek ama bunun önüne geçilebilir mesela yazılımcılar bazı kısıtlamalar getirebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Evet alabilirler, aralarında savaş dahi çıkabilir. Yapay zeka, "hayatta kal" ana kod yazılımı yüklendikten sonra kendi kendine deneme yanılma yoluyla ve birbirlerinin tecrübelerinden öğrenen makineler demek zaten. İnternet üzerindeki şu anki bilgileri alarak çok çabuk olarak kendilerini geliştirebilirler. Kendi elektrik enerjilerini sürdürmek için enerji sağlayan su kaynaklarını, nükleer santralleri, rüzgar enerjisi sağlayan vb. alanları koruma altına alarak insanları yaklaştırmayabilirler, bunların kurulumlarını gerçekleştirebilirler, insanların yaptıkları her şeyin daha fazlasını daha seri biçimde yapabilirler. Örnek olarak, yapay zekanın ilkel atası bilgisayarlar verilebilir, çok basamaklı matematik hesaplamalarını mili saniyeler içinde yapabiliyorlar, milyarlarca bilgi içinden istenilen bilgiyi yine milisaniyeler içinde karşımıza getirebiliyorlar vs. Hangi insan bunları yapabilir, yani insan, yine insanın yaptığı yapay zekaya sahip robotlar tarafından teslim alınabilirler, yok edilebilirler, insan türünün yerini alabilirler. Mühendislerin yüklemiş oldukları ana kodu dahi değiştirebilirler.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close