Hangi konuda insan türünün yerini almalarından bahsettiğimiz önemli çünkü hali hazırda yapay zeka ve robotlar bazı iş kollarında insanın yerini almış durumda. Gelecekte, şu an insanların yaptığı birçok angarya işi ve karmaşık kararları yapay zeka, robotların yapacağı bir gerçek nerdeyse. Örneğin tıp alanında dahi tanı koyma konusunda doktorlardan daha yüksek başarılı tanı koyan yapay zekaların ilk örnekleri bugün var. Öte yandan yapay zekaların veri işleme ve yorumlama konusundan gelecekte insanın yerini alıcağı nerdeyse belli. Birçok iş kolu ve endüstri de yapay zeka/robotlar insanın yerini alsada filmlerde olduğu gibi insanlık türünün tamamen yok edip onların yerlerine geçme bence sadece fantastik bir kurgudan ibaret çünkü biz yapay zeka üzerine konuşurken onların insan benzeri bir bilinçe de sahip düşünüyoruz ama robotlara bir bilinç yazmaya gerek yok. Hatta muhtemelen onlara bir bilinç algoritması yazmak onların verimini düşürücektir. Öte yandan onlara korku, nefret, sevgi gibi duyguları da yazmamıza gerek yok. Bu duygular ve bilinç evrimsel süreçte bize yaşamda kalmamız için gelişen biyokimyasal mekanizmalar. Yani benim düşünceme göre geleceğin robotları sadece zeki olucak. Bir bilinçe ve duygulara sahip olmayacak çünkü bu onları verimsiz kılabilir. İnsanlık robotları sadece iş yaptırmak için kullanıcak bence, aynı el aletleri gibi.
Bu konu hakkında ID adında bir film var. (Filmde verilmek istemen ana fikir bu olmasa da.)Bu filmde Mühendisler sevgi duyabilen bir robot üretir ama filmin başından sonuna kadar bu robotun oldukça verimsiz davrandığını görürüz. Yanlışlıkla etrafa zarar verir, olmayacak düşlere tutunur... Neden gelceğin robotlarını verimsizleştirelim ki.
Evet alabilirler, aralarında savaş dahi çıkabilir. Yapay zeka, "hayatta kal" ana kod yazılımı yüklendikten sonra kendi kendine deneme yanılma yoluyla ve birbirlerinin tecrübelerinden öğrenen makineler demek zaten. İnternet üzerindeki şu anki bilgileri alarak çok çabuk olarak kendilerini geliştirebilirler. Kendi elektrik enerjilerini sürdürmek için enerji sağlayan su kaynaklarını, nükleer santralleri, rüzgar enerjisi sağlayan vb. alanları koruma altına alarak insanları yaklaştırmayabilirler, bunların kurulumlarını gerçekleştirebilirler, insanların yaptıkları her şeyin daha fazlasını daha seri biçimde yapabilirler. Örnek olarak, yapay zekanın ilkel atası bilgisayarlar verilebilir, çok basamaklı matematik hesaplamalarını mili saniyeler içinde yapabiliyorlar, milyarlarca bilgi içinden istenilen bilgiyi yine milisaniyeler içinde karşımıza getirebiliyorlar vs. Hangi insan bunları yapabilir, yani insan, yine insanın yaptığı yapay zekaya sahip robotlar tarafından teslim alınabilirler, yok edilebilirler, insan türünün yerini alabilirler. Mühendislerin yüklemiş oldukları ana kodu dahi değiştirebilirler.
yapay zekadan bahsettiğini var sayarsak
bir bakıma evet bir bakıma hayır. Hayır çünkü yapay zekayı ne kadar geliştirirsek geliştirelim öğrenmeyi öğretemeyiz çünkü onlarda yaşam tecrübesi edinemeyeceklerdir günümüzde en gelişmiş bilğisayarlar bile 3-4 yaşındaki bir çocuk kadar zekidirler sen şimdi o kadar şeyi nerden biliyor diyorsundur belki ama onları öğrenmedi sadece hafızasında depolandı ya da internet erişimi sayesinde buna bile ihtiyaç duymadı. Evet çünkü eskileri günümüz ile karşılaştıracak olursa imkansız görünen şeyler günümüzde varlar. aslında bu noktada bir durup düşündüğümüzde olma ihtimali birazdaha yüksek ama bunun önüne geçilebilir mesela yazılımcılar bazı kısıtlamalar getirebilirler.