Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muhammed Necat Batur
Üye
7

İleride kontrollü depremler olabilir mi? Olabilirse mantığı nedir?

335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Deprem, fay dediğimiz yerkabuğunun kırıklarının hareketlerinin sebebi ile ortaya çıkan sarsıntılar. Bu hareketler dünyanın gayet normal ve alışıldık bir durumu.

Bir yerküre parçası düşünelim, 200 km boyu 100 km genişliği olsun. Bu parçanın, diğer yerküre parçalarına (hiç bir yerküre parçası düzgün kenarlı ve biçimli olamaz ama kaba hesapla) toplamda 600 km kadar bir çevre teması olacaktır. Bu parçanın derinliğini de düşünürsek yüzbinlerce kmkare yüzey alanı ile diğer kara parçaları ile yüzey teması olacak. Birime dökmenin zor olduğu bir yüzey gerilimi, yine birime dökmenin zor olduğu bir ağırlığı olacaktır. Aynı şekilde bu parça, yerkürenin hareketleri paralelinde birime dökülemeyecek basınçların, itmelerin, kırılmaların etkisinde olacaktır. Sahip olunan devasa yüzey alanı milyonlarca farklı bölge ve nokta, çok farklı sürtünme ve basınç noktaları içerecektir.

Şimdi... İnsanların, insan yapısı herhangi bir üretimin, böylesi devasa, maruz kaldığı etkilerin böylesine hesaplanamaz, ölçeğe dökülemez, görülüp sınırlarının netleştirilmesi bile olanaksız olan bir yapının, tamamen kontrolsüz hareketlerini yönlendirmesi, tetiklemesi ne kadar mümkün olabilir? Bir karıncanın, bir binanın temelini etkileyebilmesi ne kadar mümkün ise insanların bir depremi tetiklemesi ya da etkileyebilmesi yaklaşık olarak o kadar olacaktır. Bir atom bombası bir şehri yok edecek güçte oluyor ve bazı depremlerin 500 atom bombası enerjisinde olduğu söyleniyor. 500 şehri etkileyebilecek enerjiye sahip bir depremi, insanların etkileyebileceğine ya da tetikleyebileceğine inanmak, hayli ilginç ve özgüvenli bir öngörü.

Tüm Reklamları Kapat

Ve... "Olabilir mi?" başlığı altındaki soruların, çok fazla kez "cevaplanamaz" yapıda olduğunu belirtmeye çalışmıştık. Olabilir mi sorusu, tüm zamanları ve tüm şartları içeren bir sorudur. 1 milyon yıl sonrasını da içerir. Bugün hiç kimse, sınırsız süre sonra neler olur bilemez. Ve ayrıca bir şeyin asla olamayacak bir şey olduğunu iddia edebilmek için, ilgili cevabın tüm zamanlarda ve şartlarda denenmiş olması gerekir. Bu da olanaksız olduğu için "olabilir mi?" sorusunun cevabı asla "olamaz" olmayacağı ve bu durum da okuyan da "demek ki mümkün" algısı yaratacağı için olabilir mi sorusu, soran kişi farkında ya da değil hileli bir soru biçimidir. Çünkü cevap her zaman "mümkün"dür. Ancak bir şeyin aksini ispatlamak gerekmez ve bir şeyin asla olamayacak olması, olacağını da göstermez. Şu an, evrenin bir yerindeki bir gezegende, 1500 metre boyunda, pembe, karanlık enerjiyle beslenen, kırk ayaklı, beş kulaklı insanlar olabilir mi sorusunun cevabı da "olamaz" değildir. Çünkü olamaz desek, gidip baktın mı diye sorulabilir. Bu nedenle sorularımızı bu kalıptan mümkün olduğunca kurtarmamız gerekiyor.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close