Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 3 Eylül 1 Cevap
0

İlaçlı meme MR'ı nasıl oluyor?

171 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
7 yıl sağlık sektöründe çalıştım. 5 Eylül

Meme dokusunu incelemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir ve genellikle kontrast madde adı verilen özel bir ilaçla yapılır. Bu yöntemin amacı, meme dokusundaki anormallikleri daha net bir şekilde görmek ve değerlendirmektir.

İşlemden önce hastaya genellikle bazı talimatlar verilir. Örneğin, metal takılar ve giysiler çıkarılır, çünkü MR cihazı manyetik alanla çalışır.

Bazı hastalarda, özellikle böbrek fonksiyonları zayıf olanlarda, kontrast maddesi kullanımı öncesinde kan testleri yapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

MR sırasında kullanılan kontrast madde genellikle gadolinyum adı verilen bir element içerir. Bu madde damar yoluyla (genellikle koldan) enjekte edilir.

Kontrast madde, kan dolaşımı yoluyla meme dokusuna ulaşır ve damarlar yoluyla meme dokusunu belirgin hale getirir. Özellikle kanlanması artmış alanlar (örneğin, tümörler) kontrast maddeyi daha fazla tutar ve MR görüntülerinde daha net görünür.

Hastaya yüz üstü yatması için özel bir masa hazırlanır, bu masa meme dokusunun rahatça yerleştirilmesi için dizayn edilmiştir.

MR cihazı, güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanarak meme dokusunun detaylı görüntülerini oluşturur. Kontrast madde, meme dokusundaki damarların ve anormal bölgelerin daha net görünmesini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

MR cihazı oldukça gürültülü olabilir, bu yüzden kulak tıkaçları ya da kulaklıklar verilir.

Görüntüleme genellikle 30-45 dakika kadar sürer.

Radyolog, kontrastlı MR görüntülerini inceleyerek meme dokusundaki tümör, kist, iltihaplanma gibi anormallikleri değerlendirir.

Kontrast madde, özellikle kanlanması artmış (tümör gibi) bölgeleri daha net ortaya çıkarır, bu nedenle meme kanseri gibi hastalıkların teşhisinde etkili bir yöntemdir.

Kaynaklar

  1. Sonomed. Meme Mr Hakkında Bilgiler. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2024. Alındığı Yer: Sonomed | Arşiv Bağlantısı
  2. The American Cancer Society medical and editorial content team, et al. Breast Mri. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2024. Alındığı Yer: Cancer | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close