Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Diyar Sönmez
Diyar Sönmez
1,921 UP
Üye
2

İlaç kullanmak zararlı mıdır? zararlıysa neden kullanılıyor?

768 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Ersöz
Stj. Diş Hekimiyim

Vücuda yabancı madde girişi metabolizmamız tarafından pek zaman hoş karşılanan şeyler değildir. Ama ilaçların böyle hoş karşılanmamasına ek olarak gün içerisinde vücudumuza giren sayısız mikroorganizma (ki bunun içerisinde hastalık yapıcı olanlar çoğunlukta) daha da yabancı karşılanıyor ve immün sistemimiz tarafından bayağı hor görülüyor.

Yani basit olması açısından antibiyotik örneğini vereceğim, immün sistemimizin yeteri kadar güçlü olmadığı zamanlarda mikroorganizmalarla savaşa ek destek olarak hastalarımıza antibiyotik desteği veriyoruz. Bu da bizim daha hızlı iyileşmemize ve yeniden hayati fonksiyonlarımızın normale dönmesine fayda sağlıyor. Tabi ilaçların faturası böbrek, karaciğer gibi organlarımıza kesiliyor. Çok ender durumlar olmadıkça ağrı kesici/antibiyotik gibi basit ilaçlar komplike durumlar doğurmuyor.

Şunu da belirtmek isterim ki antibiyotiğin kısa vadede performansının iyi olması ve yan etkisinin aşırı zarar verici sonuçları olmamasıyla birlikte sanıldığı kadar basit de bir ilaç değildir. Antibiyotikler 1900’lü yılların başlarında ilk keşfedildiklerinde aşırı aktif ve yararlı ilaçlardı fakat evrim her yerde. Antibiyotiklerin kullanımlarının artmasıyla ve yanlış kullanımlarıyla hasta vücudunda tam olarak bitmeyen bakteri popülasyonunu, antibiyotiğe direnen ve en güçlü bakteriler hayatta kaldı. O bakteriler üredikçe aynı türün artık daha da dirençli bakterileri hayatta kaldı ve artık antibiyotiklerin eskisi kadar etkin olmadığı biliniyor. Bu yüzden sürekli farklı tür mikroorganizmalara yönelik yeni antibiyotikler üretilmeye çalışılıyor. Bir hekim olarak antibiyotikler için söylüyorum, doktorunuzun size verdiği dozu bitirmeden şikayetleriniz geçse bile kullanmaya devam edin. Bu inatçı bakterilerin de daha az sayıda kalmasını sağlıyor. Uzmanlar bu bilinçsiz kullanımın artmasıyla antibiyotiklerin devrinin kapanmasının yakın olduğunu da söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tekrar evrime dönmek gerekirse insanlar eski çağlarda bir diş enfeksiyonundan insanlar ölebiliyordu. İlaçlar bazen de kâr/zarar oranına göre kullanılabiliyor. Örn: antikoagulanlar(aspirin), kalp hastalarında çoğu zaman kullanılması gerekiyor ama hastanın yara iyileştirmesini geciktiriyor. Kan pıhtılaşmıyor diye bu ilaca zararlı diyemeyiz.

Dolayısıyla gerektiği zamanlarda ve doğru şekilde ilaç kullanımında bir sakınca yoktur.

Gereksiz yere ilaç kullanmayın, reçete edilen ilaçları da ihmal etmeyin.

Bilimle kalın, sevgiler.

Kaynaklar

  1. İ. Yıldız, et al. Günümüzde Sefalospirinler Ve Antibiyotik Direnci. Alındığı Tarih: 21 Şubat 2023. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Afşin Güney
Afşin Güney
1,440 UP
Hekimim

"Sola dosis facit venenum"

İlaç ile zehir arasındaki fark dozdur[1]. İhtiyacım (Gereklilik, fayda) varken aldığım ilaç dozu ihtiyacım olmadığında olumsuz etki gösterebilir. Her türlü ilaç veya bitkisel gıda takviyesi kullanımında bunun göz önüne alınması gereklidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Paracelsus. (1538). Dritte Defensio.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close