Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sude Bahçivan
Üye 8 Haziran 2023
6

İklim şartlarının zeka seviyesi ve insan davranışları üzerindeki etkisi nedir?

Hava sıcaklığı veya nem seviyesi gibi etmenler zeka seviyesini etkiler mi? İnsan davranışları ve psikolojisi üzerinde ne gibi bir etki yaratır?
705 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı 8 Haziran 2023

Zeka kısmı:

Doğuştan gelen zekamızla bir ilişkisi yok. aşırı yüksek sıcaklıklar ya da aşırı düşük sıcaklıklar sadece "geçici" beyin fonksiyonunu yavaşlatır ki bunun devamlı olduğu durumda insan zaten ölür. iklimi insan için ideal sayılabilecek bölgelerde insanlar daha yaratıcı olup daha hızlı ve daha gelişmiş medeniyetler kurmuş, daha üretken aktiviteler yapmış. Yunanistan ve Roma gibi. İklimi insan için soğuk olan yerlerde insanlar zekasını günümüzdeki kadar gelişmiş teknoloji olmadığından ve vücudumuz da soğuk iklim için iyi olmadığından hayatta kalmaya kullanmış, eğer ideal iklimde yaşasalar eminim onlar da hayatta kalma dışındaki aktiviteler üstünde de üretken ve yaratıcı olurlardı. Zaten bu mücadele bittikten sonra da diğer medeniyetler gibi diğer aktiviteler üzerine üretken olmaya başlamışlar. Kuzey Avrupa ve moğollar gibi. Bugün yapılan çalışmalarda soğuk iklimdeki insanların IQ seviyesinin daha yüksek olduğu gösterilse[1] de bunun sebebi kesinlikle iklimden değil bugünün dünyasında oralarda sıcak iklimlere göre daha iyi yaşam standartları olmasındandır. Eğer zeka iklimden etkilenseydi dünyanın her yerinde aşırı zeki insanlar olamazdı. Beyin, dış sıcaklıktan kalıcı olarak etkilenmeyecek kadar iyi korunan bir organ. Zaten dış sıcaklıktan çok çabuk etkilense Kuzeydeki veya ekvatordaki insanlar bugüne gelemezdi. Aşırı yüksek sıcaklıklarda kan beyin bariyeri bozulmaya başlar ve ölümcül olabilir ama bu kadar yüksek sıcaklıklar ancak günümüz ve gelecek dünyasında olabilir.[2]

Davranış kısmı:

Tüm Reklamları Kapat

Güneş ışığının insanları daha mutlu yaptığı var. Sıcak iklimlerde D vitamininden dolayı insanların genel olarak kuzeye göre daha mutlu olması dolayısıyla yardımsever ve cömert olabildiklerini gösteren çalışmalar var. Ve sıcağın insanları daha agresif yapabildiğini gösteren çalışmalar da var.[3] Kuzeydeki insanların en azından eskiden sıcak iklimlerdeki insanlara göre hayatta kalmak için birbirlerine daha çok ihtiyaç duyduklarından daha sosyal olmaları gibi bir teori de var. Bunlarla ilgili çalışmalar olsa da hiçbirini kesin olarak bilemeyiz. İnsan davranışını eğer iklim aşırı değilse iklim çok etkilemeyecektir. İnsan davranışını etkileyen yüzlerce etken var ve iklim onlardan sadece biri olduğundan etkisini ölçmek zor.

birinci kaynağın tamamını okumak için sağ üstten request full pdf yapmayı unutmayın.

Kaynaklar

  1. Hiroko Arikawa Drury University. Just A Moment.... (8 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: researchgate | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Delgado. How Does Extreme Heat Affect Our Brains?. (7 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  3. www2.psych.ubc.ca. Https://Www2.Psych.ubc.ca/~Schaller/308Readings/Anderson2001.Pdf. (8 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: psych.ubc | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Hovardayım 8 Haziran 2023

Elbet etkiler de cevabı uzundur kimsenin de uğraşıp detaylı yazacağını sanmam tahminim bir iki sayfada değil sayfalarca sürer.

İlk başta bu kanalında insan evrimi konusunda sık sık sıralarken değindiği savana olayı var,birde bu sır insan için bunu milyonlarca canlıyı kapsıyacak şekilde düşünün coğrafya iklim etrafdaki habitat etkiler fakat etkiler + ve - yönde olacağından totalde çok büyük etki yapmazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilim ve Gelecek. İnsanın Evriminde Çevresel Faktörlerin Etkisi | Bilim Ve Gelecek. (1 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2023. Alındığı Yer: Bilim ve Gelecek | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close