Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
291K UP
Üye
1

İklim değişikliği ve hava olayları ile mücadele için küresel işbirliği nasıl sağlanabilir?

236 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Bu konuda en başta eğitim ile bir işbirliği yapılması gerekir. Çünkü iklim değişikliği ile ilgili hala ciddi sorunlar yaşanıyor.

Bir tarafta bizlerin sonunun geldiği, dünyanın ve birçok yerin su basacağını iddia eden tayfa varken diğer tarafta muhtemelen birileri tarafından sermaye aktarılan iklim değişikliği olmadığı gibi zırvalıkların döndüğü bir hal olmaya başladı bu sorun.

Tüm Reklamları Kapat

Bu işler en başta başlamalı. Yani eğitimden. Çocuk, genç, yaşlı demeden herkes eğitilmeli. İklim nedir, metoroloji nedir, iklim değişimi nasıl oluyor, bizleri ileride ne tür metorolojik olaylar bekliyor, dünya ve iklim ne kadar değişecek ve bu ne kadar süre alacak, tebdir alınırsa neler olur, tedbirsizlik neler getirir gibi birçok şey anlatılmalı.

En azından bu ortamda olduğu gibi bilim iletimi halka yapılmalı.

Tüm Reklamları Kapat

Şuanda ortamda o kadar zır cahilce teoriler ve iddialar varki farkında değilsiniz...

Bir yere ani bir yağış geldi diye "Vay efendim iklim değişti, bak buraya bilmem ne kadar yağış düştü bu normal değil iklim değiti" diye bağıranlar mı dersiniz, bir yere yağmur yağmadı diye "Vay efendim bizleri susuzluk kuraklık bekliyor buraya her sene kar yağardı bu sene yağmur bile yok" diye saçmalayanlar mı dersiniz herşey var.

Arkadaşlar iklim bir ortalama. Bildiğiniz artimatik bir ortalama iklim. Yılda 500 mm yağış deniyorsa bir iklim için onun içinde yılda 50 mm de olabilir 1000 mm de olabilir 2000 mm de olabilir. İklim bir ortalama veridir. 1 yılda iklim değişmez.

Bu konuda hemen ve derhal bir sükunet içinde oturup işin uzmanlarına sormamız gerekiyor. Hatta en önemlisi bu uzmanlara sermaye aktarmamız gerekiyor.

Metorolojik ve klimatolojik araştırmalar devlet bütçeleri için adeta bedava fiyatına yapılmaktadır. Çok cuzi paralara çok iyi araştırmalar yapılıp bu veriler analiz edilirse en azından bizleri gelecek 50 ve 100 yılda nasıl bir iklimin beklediğini görebiliriz. En azından tahmin edebiliriz.

Bu tahminler dahilinde başta halkı bilinçlendirip, eğitebiliriz. Bu konuda bölgesel farklılıklar gösterecek şekilde akılcı ve mantıklı olarak küresel tedbir de almak çok ama çok kolay olur.

Ardından bu verilere göre alt ve üst yapılaşmayı, şehirleşmeyi, ekonomi planlarını iç politikaları ülkeler zaten şekillendirir.

Ama şuanda küresel ekonomik krizin etkisiyle bu durumun kimsenin umrunda değil açıkçası. Sadece halka suyu tasarruflu kullanın deniyor. Birçok yerde şehrin su tüketiminin %70 i sanayi tarafından kullanılırken insanlara şunu yaparsanız şu kadar su tasarruf edersiniz deniyor. Bir insanın yıllık su tüketimini bir kola veya yemek fabrikası birkaç saatte tüketiyor asıl ona tedbir alınması gerekli.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası bu kadar cehalette birlik olmak zor. Ekonomik kriz bizleri evimizi ve havamızı tanımaktan uzaklaştırıyor.

Bu işte en hızlı ve etkili olacak şeklin bilim iletişimi olduğunu düşünüyorum. Burada ve bilimsel kaynaklı herhangi bir yerde öğrendiklerinizi ulaşabildiğiniz herkese tane tane anlatın. İklimin ne olduğunu nasıl ve ne kadar sürede değişeceğini, bizleri nelerin beklediğini, tedbirlerin ne denli etkili olacağını, neler yapmamız gerektiğini kısacası herşeyi araştırın. Sorun ve anlatın.

Bizler burdayız. Sorularınızı zevkle cevaplarız... Sevgilerle...

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close