Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kuzey Havutça
Üye 19 Şubat 2024 1 Cevap
2

İkinci dünya savaşında Lüksemburg'un fethi ne kadar sürmüştür? Savaşta Lüksemburg'un katkısı nedir?

Merhaba önceki sorumda Yunanistan'ı sormuştum şimdide Lüksemburg'u merak ettim. Benim amacım İkinci dünya savaşın'da çok gündem olmayan ülkelerin katkıları nelerdir? neler yapmışlardır? Cevap verirseniz çok sevinirim.
307 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Akif
Mehmet Akif
22K UP
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi 20 Şubat 2024

Lüksemburg özelinde savaş geneline kıyasla çok büyük çarpışmalar yaşanmadığı ve diğer ülkelere göre Nazilerin ele geçirmesine karşı büyük bir direniş olmadığı için pek çok yerde bahsedilmez. Aynı şekilde 2. Dünya Savaşı ile alakalı birkaç kitabın içeriğini de kontrol ettim lakin Almanya'nın 10 Mayıs 1940'da başlattığı başta Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Fransa'ya olan saldırıdan bahsedilirken genel olarak Hollanda ve Belçika'dan bahsedilmiş. Çünkü genel direnişte oralarda oldu. 10 Mayıs'ta başlayan harekâtın ilk gecesi zaten Lüksemburg'un kuzeyi hariç pek çok yeri işgal edilmişti, 14 Mayıs tarihine geldiğimizde ise Hollanda ve Lüksemburg neredeyse tamamen işgal edilmişti ki bunun büyük sebebi Lüksemburg'un büyük bir ordusunun olmamasıydı. Almanya-Fransa sınırında nispeten küçük bir ülke olması ayrıca 1939 Polonya işgali sonrası kısmi toprak bütünlüğü teminatı da pek bir hazırlığı gerektirmiyordu. Almanların asıl amacı da Fransa'ya birkaç farklı koldan saldırmaktı. Bunun sağlanması için bu üç ülkenin İngiliz ve Fransız müdahalesinden arındırılması, dize getirilmesi ve kontrol altında tutulması gerekiyordu ki arada bağımsız bir devletin olması Almanların işine gelmezdi. Aslında olan Polonya'nın hızlı işgali sonrası kuvvetleri batıya aktarmaktı lakin 1939 sonlarında geçen kış beklenenden sert geçmiş ve harekâtın sürekli ertelenmesi gerekmişti. Mayıs ayına gelindiğinde ise hava kuvvetleri avantajını elinde bulunduran Almanya daha fazla geciktirmeden tampon devletler üzerinden büyük bir harekat başlatıp Fransa'yı saf dışı bırakacaktı ki o zaman yalnızca resmiyette savaş halinde oldukları Fransa'dan hâlâ askeri bir müdahale gelmemişti. Lüksemburg dahilinde olan olaylar yalnızca birkaç polis gücünün savunmaya geçmesi ve hükümetin İngilizlere sığınması yönünde olacakken Almanların 500 bini aşkın askeri ve 500'i aşkın hızlı tankları Lüksemburg hedefini görmeden Arden tepelerini aşıp Fransız siperleri ile karşılaşacaktı.

Kısaca Lüksemburg Almanların büyük işgali sırasında küçük bir yer kaplıyordu ve muhtemelen de bu yüzden pek önemsenmez. Mesela Yunan direnişi apayrı bir konuyken Lüksemburg Fransa'nın işgali başlığı altında görülebilecek bir konu. Pek fazla Türkçe kaynak yok lakin çevrilmiş Wikipedia sayfasında Almanca kaynaklardan bilgiler aktarılmış. Bakabilirsiniz. Onun dışında diğer kaynaklarda Fransa'nın işgali kısmında küçük detaylar yakalamak mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. K. Publishing. (2022). Ii. Dünya Savaşının Kısa Tarihi. ISBN: 9786254494994. Yayınevi: Alfa Yayınları.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close