Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Magma Jr 400
Üye 8 Eylül
2

ikinci Dünya Savaşı'nın çıkma nedeni nedir?

309 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 8 Eylül

Kaçınılmaz Krizler ve Pastanın yeniden bölüşümü!

Ustalar 21. Yüzyılı devrimler çağı olarak tanımlar. Bu öylesine bir arzunun gerçekleşmesi heyecanından değil aksine insana, yaşama ve doğaya aykırı olan ve ilk çıktığı ilerici an itibarı ile (18. Yüzyıl sonları) kapitalizmin bu vasfını 21. Yüzyıl başlarında yitirip gerici bir pozisyon alması tespitinden kaynaklıdır.

Bu yeni dönem kapitalizmin en üst aşaması için emperyalizm öngörülmüştür ve ön görüldüğü gibi gerçekleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Buna neden olan şey ise kapitalizmin somut ve kaçınılmaz krizleri ve bu krizleri artık idare edemeyecek denli oburluğudur.

Köleci dönemde de böyleydi, feodal dönemde de ve devamı olan kapitalist dönemde de öyle. Her bir dönem, gerici, artık kendi yükünü taşıyamayacak hale geldiğinde bir diğerine dönüşmüştür.

Hepsinin krizleri birbirine benzer temeldedir. Köleci dönemde köleler sadece ölmeyecek kadar ürettiklerinden paya uzun süre mahkum edilince isyanlar da peşi sıra gelmiştir ve köle sahipleri her öldürdüğü kölesinin aslında kendi sermayesi olduğunun idrakına vardığı an kölelerle uzlaşmak zorunda kalmış ve köle sahipleri toprak ağasına, köleler köylüye dönüşerek yeni bir dönem ( feodal) başlamıştır.

Feodal dönemde de aynı strateji köylü isyanlarına sebep olmuş ve toprağı terk eden köylüler ile onların toprağa bağımlılığının sürekliliğini isteyen ağalar ( feodal beyleri) bir süre sonra uzlaşmak zorunda kalmış ve sanayi devrimi sonrası şehirlerin gelişimi ile birlikte köyler fiili olarak boşalmaya başlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Artık dönem kapitalin dönemidir ve adı kapitalizmdir. Burada ağalar patrona ( burjuvazi-kent soylusu) , eski köylüler ise işçi yeni adı ile tarih sahnesine çıkmıştır.

İlk başlarda önceki düzene göre ilerici bir misyon üstlenen kapitalizm, insana ve emeğe öncekilerden farksız bakmaya başladığı 21. Yüzyılın başlarından itibaren gerici bir pozisyona girmiştir.

Yine kendinden öncekiler gibi onu ayakta ve emek ile tutan işçi sınıfı mensuplarının artı değer adı altında azgınca sömürüsü neticesinde ürettiğini satacak kimse kalmayınca ekonomik krizlere kapı aralamıştır.

İşte ikinci dünya değil emperyalist paylaşım savaşına vesile olan da emperyalizmin yaşadığı 1927 buhranıdır. ( Derin ekonomik durgunluk)

Her buhrandan çıkış yolu her zaman savaş olmuştur. Hali hazırda birinci paylaşım savaşında da dünya pastasının bölüşümü İtalya ve Almanya’nın aleyhine sonuçlanmış iken, üstüne bir de bu iki ülkede Hitler ve Mussolini önderliğinde, Emperyalizmin zorunlu yönetme argümanı olan Faşizm, ekonominin ve dünya sermayesinin lokomotifi Avrupa’yı kasıp kavurmaya başlayınca , dünya pastasının yeniden bölüşümü için sadece bir bahane uydurmak kalmıştır.

Bunun dışında 2. Emperyalist paylaşım savaşına vesile olarak sunulan argümanların tamamı bu merkez etrafında ve tabi ikinci, üçüncü vb. dış halkalar olarak değerlendirilir.

Kaynaklar

  1. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
  2. STEFANOS YERASİMOS. (1992). Az Gelişmişlik Sürecinde Türkiye (Dünya Savaşından 1971'E). Yayınevi: Belge Yayınları. sf: 566.
  3. Marc Ferro. (2002). Sömürgecilik Tarihi. Yayınevi: İmge Kitabevi. sf: 673.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 8 Eylül

Aslında tek bir nedeni yok; savaşın patlak vermesinin ardında karmaşık bir dizi faktör yatıyor. Ancak bunların başında kesinlikle Nazi Almanyası’nın yayılmacı politikaları geliyor.

Birinci Dünya Savaşı sonrası imzalanan Versailles Antlaşması Almanya'yı ekonomik ve siyasi olarak çok zor bir duruma sokmuştu. Bu da ülkede büyük bir öfke ve hayal kırıklığı yaratmıştı. 1933'te iktidara gelen Adolf Hitler bu durumu kendi lehine kullanarak Almanya'yı yeniden silahlandırmaya başladı. Bu Versailles Antlaşması'nın açık bir ihlaliydi ancak Batılı devletler uzlaşmacı bir politika izleyerek Hitler’in Avusturya ve Sudetenland’ı ilhak etmesine sessiz kaldılar. Bu da Almanya'yı daha da cesaretlendirdi ve yayılmacı politikalarını hızlandırdı.

Diğer yandan Japonya da Asya'daki emperyalist hedefleri doğrultusunda 1930'larda Mançurya ve Çin'in diğer bölgelerini işgal etmişti. Bu da Batılı devletlerle olan gerginliği artırmıştı. 1937’de Çin’in işgali ve kaynaklara duyulan ihtiyaç Japonya’nın yayılmacı politikasını hızlandırdı. Batı dünyasının bu saldırganlığa karşı yeterli tepki vermemesi Japonya’yı daha da cesaretlendirdi ve sonunda Pearl Harbor saldırısına yol açtı. Bu saldırı da ABD'yi savaşa soktu ve İkinci Dünya Savaşı'nın küresel bir çatışmaya dönüşmesine neden oldu.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Cartwright. (2024). The Causes Of Wwii. World History Encyclopedia. | Arşiv Bağlantısı
  2. HISTORY. World War Ii: Causes And Timeline | History. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: HISTORY | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close