Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Yalcınft
Üye 21 Mayıs 2022 2 Cevap
2

İki mıknatısın birbirini itme kuvvetinin sınırı var mıdır?

Çünkü mıknatısların uyguladığı kuvvet aradaki uzaklığın karesi ile ters orantılı. Bu durumda mıknatıs arasındaki mesafeyi yarıya indirdiğimizde kuvvet dört katına çıkacaktır. O zaman mesafeyi yarıya indirmenin bir sınırı olmadığına göre mıknatısların birbirine uyguladığı kuvvet sınırsız olmaz mı?
2,411 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 21 Mayıs 2022

Karesinin tersi ile orantılı olan uzaklık iki mıknastısın mıknatıslık özelliği gösteren kısımlarının kütlelerinin merkezleri arasındaki uzaklıktır. Bu uzaklık sıfır olamayacağına göre çekim de sonsuz olamaz. İki paramanyetik atom arasındaki uzaklığa kadar indirebilirsin en fazla ancak bu seferde çekim kuvveti sadece iki atomun çekim kuvveti kadar olacağından yine iki atom birbiriyle çarpışıp da küçük bir karadelik oluşturmaz.

173 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 22 Mayıs 2022

Evet sınırsız olur, daha doğrusu mesafe sıfıra gittikçe kuvvet sonsuza gider. Mayetizmanın en küçük birimi olan manyetik dipol momentlerini alalım. Bunları birbirine sürekli yaklaştırdığımız güşünelim ve manyetik kuvvet dışındaki tüm etkileşimleri şimdilik göz ardı edelim. Dipoller birbirine yaklaştıkça manyetik kuvvet büyür. Soruda dediğiniz gibi, mesafe yarıya indiğinde kuvvet 4 katına çıkar. Ancak bu kuvvet, dipoller birbirine çok yaklaştığında o kadar büyür ki artık bu iki dipolü birbirine daha fazla yaklaştırmak için devasa büyüklükte kuvvetler uygulamanız gerekir. Pratikte bu yüzden bu yaklaşmanın bir sınırı var gibi görünür. ancak teorik olarak birbirine daha da yaklaşır ve kuvvet daha da büyür, sonsuza gider...

224 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close