Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Elif Elif
Elif Elif
2,060 UP
Üye
14

İgnostizm tam olarak ne?

Çok fazla kaynak bulamadım ayrıca ignostikler tam olarak neye inanır? Apateizm ile ayıran o silik çizgi ne?
4,032 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Sherwin Wine, Polonya Yahudilerindendir ve babası 1906’da annesi de 1914’de Detroit’e göç etmiştir. Ailesi, babasının kurduğu Muhafazakar Yahudilik hareketine mensuptur. Daha küçük olan Wine bu hareket sayesinde Yahudi gelenekleriyle ilgili ilk bilgilerini öğrenmiştir. Muhafazakar bir ailede büyüyen Wine, Michigan Üniversitesi’nde felsefe okumuş ve aynı üniversitede felsefe alanında yüksek lisans yapmıştır. Üniversitedeki hocalarının da etkisiyle mantıkçı pozitivizme daha yakın bir anlayış benimsemiştir ancak buna rağmen o din adamı olmuştur. Daha sonra gel zaman git zaman bu abimiz askerde dahi din adamı olmuştur ve tüm bu eğitimleri sona erince 1963’te Detroit’te bulunan Beth El Tapınağı’ndan herhangi bir cemaate ya da yapıya bağlı olmayan bir grup muhalif Yahudi, kendisiyle iletişime geçmiş ve ondan Detroit’in banliyösü Farmington Hills’de Reformist bakış açısına sahip yeni bir hareket kurmasını istemiştir. Bu düşünceye olumlu bakan Wine, Farmington Hills’de Birmingham Tapınağı’nı kurarak başlangıçta sadece sekiz ailenin katılımıyla yeni bir hareket oluşturmuştur. Dini törenlerde, özellikle de Şabat törenlerinde (Yahudilik’te dinlenme günü, pazar günleri gibi) “Tanrı” ismini ve kavramını kaldırıp, Yahudi tarihini, kültürünü ve ahlaki değerlerini yücelten yeni bir dil kullanmaya başlamıştır. İşte bu karar, Hümanist Yahudiliğin Reformist ya da diğer Yahudi gruplardan ayrı yeni bir hareket olarak ortaya çıkışının temeli olmuştur.

Daha sonra 1964 yılında Wine’ın Tanrı kavramına olan yaklaşımı duyulmaya başlandığında haliyle bir çok tartışmalara yol açmıştır. Tüm bu tartışmalara karşı Wine, kendisinin ateistik görüşlerinden ziyade mantıksal pozitivistlerin temel bakış açısını kabul ettiğini bildirmiştir (üniversite hocalarının etkileriyle). Tanrı’nın varlığını veya bunun aksini kanıtlamanın mümkün olmadığını, dolayısıyla Tanrı kavramanın anlamsızlığını vurgulamıştır ve görüşlerinin ateizmden ziyade “ignostizm” adını verdiği bir düşünce olduğunu savunmuştur. İlk defa Wine tarafından kullanılan “ignostizm” ile kastedilen, doğrulanabilir/ispatlanabilir cevapları olmadığı için Tanrı’nın varlığıyla ilgili soruların anlamsız olduğudur. Agnostizm ile karıştırma: ateist, tanrıya inanmaz, agnostik ise Tanrı’nın varlığı hakkında kararsız ve şüpheli bir tavır takınır, ignostik ise, Tanrı’ya inanmayla ilgili herhangi bir soruya “Tanrı” tabiriyle kastedilenin ne olduğu yeterince açık olmadığından tam olarak cevap vermenin mümkün olmadığını söyler.

Şöyle düşünebilirsin: Tanrı’nın varlığı hakkındaki bir soruya, teist “evet”, ateist “hayır”, agnostik “emin değilim” der ignostik ise “bana yönelttiğin kavram hakkında hiçbir bilgim yoktur” şeklinde cevap verir.

Tüm Reklamları Kapat

Apateizm ile arasındaki fark da, apateistler direkt olarak Tanrı’nın varlığı ya da yokluğunu umursamaz, beni ilgilendirmez der hayatına bakar. Apateist olan Jonathan Rouch, apateizmi şöyle tanımlıyor: “Hala Tanrı’ya inanmıyorum fakat daha da önemlisi bu konuda bir tarafta veya öteki tarafta olmanın önemli olduğunu da artık düşünmüyorum.” der. Yani apateist bir ilaha olan inanca karşı ilgisizdir, ama ignostik bir ilahın ne demek olduğunu bilmediğimiz ve kanıtlayamadığımız için bu kavramların anlamsız olduğunu dile getirir.

842 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Muhammed Ali Bağır. (2019). Tanrısız Yahudiliğe Doğru: Hümanist Yahudilik Ve Temel Değerleri. DergiPark. | Arşiv Bağlantısı
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close