Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mirza Ali Türkmen
Üye 16 Ekim 2022 3 Cevap
1

Hunlar yani Xiongnu'lar ve torunları Türk müdür? Ya da Türkler ve Moğollar'ın ortak atalarımıdır?

7,452 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Hekimim. Genetik mesleki alanım ve tarihle beraber ilgi alanım. 16 Kasım 2022

Bazı eski tarihçilerimizde Moğolları Türklerden görme eğilimi vardır. Bunlar genelde eski tarihçiler. O günlerde genetik veriler henüz yok. Arkeoloji ve dil bilimi sonuçları bu kadar netleşmiş değil. Vesaire vesaire. Bugünse öyle değil.

Moğollar Türk değildir. Çünkü Moğolca Türk dillerinden değildir. Türkçede Moğol dillerinden değildir. Ama Kazaklar Türktür. Neden ? Çünkü Kazakça Türk dilidir. Yani kimlik tespitinin esası sadece dildir.

Genetik veriler gösteriyor ki Türklerle, Moğolların ataları da ortak değil. Bu konuda en ayrıntılı çalışan kişiyim, ülkede değil dünyada. Abartmıyorum da. Moğollar C2 haplogrubundan iniyorlar. Bunlar Selenge nehri havzasının insanları. Bugünde Moğol halkları tamamına yakını C2lidir.

Tüm Reklamları Kapat

En eski Türklerde olan y-DNAlar ise R1b (karadeniz, hazar ve kazakistan bozkırının hakimi), N (ural halkları ilede ilgili haplogrubu), Q (amerindianlar ile de ilişkili), ve J (Türkmenistan ve Özbekistan sahasında da görülüyor). Bakır çağından bahsediyorum. Sonra R1a-Z93, G, E haplogruplarıda girecek Türklerin içine.

Bunlar Moğollarda yok. Moğolların atalarından gelen C2 ise bizim bazı halklarımızda % 25 civarında var. Ama buda Moğolların Türk devletlerinin otoritesine girmesi, Türklerin Moğol devletlerinin otoritesinde kalması, Moğol istilası gibi nedenlerle sonradan oluşuyor.

Popüler olduğu için adını duyan herkes Ahmet Taşağıl'ı kaynak olarak öneriyor. Göktürk dönemi için evet öneririm. Hunların kimlikleri içinde söylediği doğrudur. Ancak daha erken Türk tarihi için asla önermiyorum. Asla. Bu konuda Ahmet Taşağıl'ın çizdiği çerçeve tamamen yanlış. Çok net bir örnek söyleyeyim. Türk isminin geçtiği ilk kaynaklar için İran kaynakları %. 5 y.y. diyor. Papağan gibi bende doğru sanıp, yıllarca başkalarına öyle anlattım. Oysa yanlış yada yalan. Milatta Pomponius Mela'da geçiyor. Referans olarak da beni görme. Büyük tarihçimiz Zeki Velidi bunu yazmış zaten. Ahmet Taşağıl bunu görmedimi sanki. Elbette gördü. Türkler Moğolistan'lı (belki batısını hariç tutabiliriz) değil. Türkler Moğolistan'a geç bronz ve demir çağında gidiyor ve hakim oluyorlar. Ahmet Taşağıl'ın gözü Çin metinlerinden başka bir şey görmediği için Türk tarihini Moğolistan'dan anlatmaya başlıyor. Türk tarihinin başlangıcına dair doğru bir çerçeve çizen, son çalışmaları takip eden kişi Osman Karatay, onu okuyun.

Buraya 100 tane daha delil yazabilirim. Uzman görüşü yazabilirim. Her alandan. Fakat çoktan cevaplanmış, bilimsel tartışmalarda çoktan tedavülden kalkmış konular için gerek yok.

Tüm Reklamları Kapat

Hunlar Türktür. Bu herkesi Türk yapma kompleksi değil. Juan Juanlarda değil Türk mesela. Bu konuda Ali Ahmetbeyoğlu'nu okumanız yeterlidir. Genetik sonuçların yer aldığı ilk makaleleri de ben yazıyorum.

[1]

855 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Ahmetbeyoglu. (2014). Sorularla Eski Türk Tarihi. ISBN: 9786055200411.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kasım Aydın
Tarih yüksek lisans öğrencisi 16 Ekim 2022

Hocam konuya şuradan gireyim Türk, Moğol, Fransız, Rus vs. terimler literatüre ağırlıklı olarak fransız devrimi sonrası girmiştir. Yani Hunlar'ın yaşadığı dönemde bu tarz bir ayrım olduğunu çok düşünmüyorum. Aynı şekilde Cengiz Han'ın Türk mü Moğol mu olduğu sorusu da bu soruya benzer. Yani bu tarz tartışmalar biraz daha modern dünya ile ortaya çıkmış gibi gözüküyor.

Bu konuda ayrıntılı bilgi için şu kaynaklara bakabilirsin:

1. [1] [2] [3] [4] [5] [6]

Tüm Reklamları Kapat

552 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z. V. Togan. (2019). Umumi Türk Tarihine Giriş - En Eski Devirlerden 16. Asra Kadar. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. A. Tasagil. (2013). Kök Tengrinin Cocuklari. ISBN: 9786055261658.
  3. P. Otkan. (2018). Tarihçinin Kayıtları'na (Shi Ji) Göre Hunlar. ISBN: 9786052953174. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. A. Onat. (2015). Han Hanedanı Tarihi Hsiung-Nu (Hun) Monografisi. ISBN: 9789751617. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu.
  5. P. B. Golden. (2002). Türk Halkları Tarihine Giriş. ISBN: 9789754379143. Yayınevi: Ötüken Neşriyat.
  6. B. Ögel. İslamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Dört senedir tarih üzerine okumalar yapmaktayım 16 Ekim 2022

Hunlar Türk'tür.[1] Bunu daha detaylı öğrenmeniz için Ahmet TAŞAĞIL' ı okumanızı tavsiye ediyorum. İlber ORTAYLI Hunlar'ın Türk olduğuna dair resmi bir kayıt yok dese bile İlber ORTAYLI'nın İslamiyet Öncesi Türk Tarihçisi olMAdığını bilmemiz lazım.Konu ile ilgili Ali AHMETBEYOĞLU ve Ahmet TAŞAĞIL kitaplarını okumaya başlayabilirsin[2]. Umarım bu konuda sana yardımcı olmuşumdur.[2]

547 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Tasagil. Bozkirlarin Ilk Imparatorlugu Hunlar. ISBN: 9786057800534. Yayınevi: Yeditepe Yayınevi.
  2. Ahmet Taşağıl. Ahmet Taşağil - Hunlar. Alındığı Tarih: 16 Ekim 2022. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close