Bazı eski tarihçilerimizde Moğolları Türklerden görme eğilimi vardır. Bunlar genelde eski tarihçiler. O günlerde genetik veriler henüz yok. Arkeoloji ve dil bilimi sonuçları bu kadar netleşmiş değil. Vesaire vesaire. Bugünse öyle değil.
Moğollar Türk değildir. Çünkü Moğolca Türk dillerinden değildir. Türkçede Moğol dillerinden değildir. Ama Kazaklar Türktür. Neden ? Çünkü Kazakça Türk dilidir. Yani kimlik tespitinin esası sadece dildir.
Genetik veriler gösteriyor ki Türklerle, Moğolların ataları da ortak değil. Bu konuda en ayrıntılı çalışan kişiyim, ülkede değil dünyada. Abartmıyorum da. Moğollar C2 haplogrubundan iniyorlar. Bunlar Selenge nehri havzasının insanları. Bugünde Moğol halkları tamamına yakını C2lidir.
En eski Türklerde olan y-DNAlar ise R1b (karadeniz, hazar ve kazakistan bozkırının hakimi), N (ural halkları ilede ilgili haplogrubu), Q (amerindianlar ile de ilişkili), ve J (Türkmenistan ve Özbekistan sahasında da görülüyor). Bakır çağından bahsediyorum. Sonra R1a-Z93, G, E haplogruplarıda girecek Türklerin içine.
Bunlar Moğollarda yok. Moğolların atalarından gelen C2 ise bizim bazı halklarımızda % 25 civarında var. Ama buda Moğolların Türk devletlerinin otoritesine girmesi, Türklerin Moğol devletlerinin otoritesinde kalması, Moğol istilası gibi nedenlerle sonradan oluşuyor.
Popüler olduğu için adını duyan herkes Ahmet Taşağıl'ı kaynak olarak öneriyor. Göktürk dönemi için evet öneririm. Hunların kimlikleri içinde söylediği doğrudur. Ancak daha erken Türk tarihi için asla önermiyorum. Asla. Bu konuda Ahmet Taşağıl'ın çizdiği çerçeve tamamen yanlış. Çok net bir örnek söyleyeyim. Türk isminin geçtiği ilk kaynaklar için İran kaynakları %. 5 y.y. diyor. Papağan gibi bende doğru sanıp, yıllarca başkalarına öyle anlattım. Oysa yanlış yada yalan. Milatta Pomponius Mela'da geçiyor. Referans olarak da beni görme. Büyük tarihçimiz Zeki Velidi bunu yazmış zaten. Ahmet Taşağıl bunu görmedimi sanki. Elbette gördü. Türkler Moğolistan'lı (belki batısını hariç tutabiliriz) değil. Türkler Moğolistan'a geç bronz ve demir çağında gidiyor ve hakim oluyorlar. Ahmet Taşağıl'ın gözü Çin metinlerinden başka bir şey görmediği için Türk tarihini Moğolistan'dan anlatmaya başlıyor. Türk tarihinin başlangıcına dair doğru bir çerçeve çizen, son çalışmaları takip eden kişi Osman Karatay, onu okuyun.
Buraya 100 tane daha delil yazabilirim. Uzman görüşü yazabilirim. Her alandan. Fakat çoktan cevaplanmış, bilimsel tartışmalarda çoktan tedavülden kalkmış konular için gerek yok.
Hunlar Türktür. Bu herkesi Türk yapma kompleksi değil. Juan Juanlarda değil Türk mesela. Bu konuda Ali Ahmetbeyoğlu'nu okumanız yeterlidir. Genetik sonuçların yer aldığı ilk makaleleri de ben yazıyorum.
[1]
Kaynaklar
- A. Ahmetbeyoglu. (2014). Sorularla Eski Türk Tarihi. ISBN: 9786055200411.