Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Hücre kültür uygulaması nedir ve temel prensipleri nelerdir?
Berat Kapkan
Berat Kapkan
1,152 UP
Üye
1

Hücre kültürü uygulamasının temel prensipleri nedir?

528 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı
Orijinal Soru: Hücre kültür uygulaması nedir ve temel prensipleri nelerdir?

Hücre kültürü, bitki veya memelilerden izole edilen çeşitli hücre tiplerinin, içerisinde aminoasitler, vitaminler, inorganik tuzlar, serum ve glukoz gibi besin maddelerinin bulunduğu bir besiyeri ortamında uygun sıcaklık, nem, karbondioksit ortamı altında hücrelere insan vücudu koşullarının sağlanmasıdır. İnsan vücudu koşulları taklit edilerek hücrelerin yapay bir ortamda çoğalmasına izin verilir. Hücre kültürü için çeşitli canlıların farklı organları önce parçalanıp hücrelerine çeşitli işlemler sonucu ayrılırlar. Kullanılan canlılar insan, maymun, tavşan, kobay, fare gibi canlılar ve bunların böbrek, akciğer, tümör, amniyon zarları gibi farklı doku ve organları olabilir. Uygun koşullar altında petri kabı ya da flask içerisinde bekletilen hücreler kabın çeperine tutunarak/ kapların yüzeylerini kaplayarak ürerler. Üremeleri sonucunda elde edilen yapı hücre kültürü adını almaktadır.

Hücrelerin kültür ortamında yaşayabilmesi, çoğalabilmesi ve işlevlerini yerine getirilmesi için gereken en önemli nokta hazırlanan ortamın uygun şartlar altında olmasıdır. Besiyeri ortamının doğru hazırlanması, steril bir ortamda çalışılması, doğru pH, sıcaklık, nem ve karbondioksit miktarının ayarlanması ve optimize edilmesi dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır.

Tüm Reklamları Kapat

Hücre kültüründe kullanılan besiyerleri in vitro koşullarda hücrelerin metabolik aktivitelerini normal olarak devam ettirebilmeleri için gerekli mikroçevreyi sağlayan besleyici solüsyonlardır. Besiyeri ortamının içerisideki iyonlarla gerekli ozmolarite ve pH sağlanmaktadır.

563 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bezelyedergi.net. (31 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close