Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Furkan Kalkan
Üye 2 hafta önce 1 Cevap
6

Hiçlikten var olabilir miyiz?

herşeyin en başında daha bizim evrenimiz yokken hiç bişey oluşmamışken nasıl hiçlikten var olduk geceleri bunu düşünmekten uyuyamıyorum bu bilinmezlik beni çok yoruyor mantıklı cevaplar istiyorum
381 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 2 hafta önce

Öncelikle hiçliğin ne olduğunu konuşarak başlamalıyız bu işe. Kafa yorduğunuz bu problem emin olun biz bilimseverler, filozoflar ve bilim insanlarının da çokça kafa yorduğu bir problemdir. Hiçlik nedir? Hiçliğin ne olduğunu emin olun hiçbirimiz bilmiyoruz. Peki hiçliğin ne olduğunu bilebilseydik onu kavrayabilir miydik? Sorunun cevabı kısaca 'Hayır!'. Hiçlik bizim evrenimizde gözlemleyebildiğimiz bir durum değil çünkü evrenimizde hiçlik yok. Evrenimizde 1000 litrelik alana 3 hidrojen atomu düşer. Astronomik boyuttaki uzay boşluğunu inceleyecek ve o boşluğu maddeden arındıracak olursanız bu sefer karşınıza yoktan var olan ve kısa sürede tekrar yok olan ve birbirini götüren parçacık - antiparçacıkları göreceksiniz. Ve evrenimiz tamamen alanlardan oluşmakta, kuantum alanlardan. Yani evrenimiz içerisinde hiçlik yok ve evrimsel süreçte tamamen hayatta kalmamıza ve ürememize yardımcı olmak amacıyla evrilen zihinsel modelimiz de hiçliği kavrayamamakta. Evrenimiz hiçlikten mi meydana geldi sorusuna gelirsek eğer, evrenimizin hiçlikten meydana geldiği konusunda hiçbir bilimsel veri yok elimizde. Big Bang'e kadar evreni çok iyi bir şekilde tasvir edebiliyor ve zamanı bir şekilde geri sararak olagelen şeyleri o tekilliğe kadar izah edebiliyoruz. Fakat bizim tekillik dediğimiz sonsuz küçük, sonsuz yoğunlukta ve sonsuz sıcaklıkta olan o nokta aslında bu özelliklerde olmasından ziyade bizim kütleçekim teorimizin yetersizliğinden dolayı algıladığımız bir durum. Bugün modern kozmolojideki evren modellerimizin birçoğu bu tekillik ve henüz izah edemediğimiz diğer birçok problemi açıklayabilecek şekilde yaratılıyor. Sonsuzdan gelen ve sonsuza giden, big bangin de yeni evrenlere açılan bir kapı olarak tarif edildiği, sonsuz çevrimde varlığını sürdüren evren modellerimiz var. Yani evrenin hiçlikten bir anda ortaya çıktığını düşünmemiz için bir nedenimiz yok. Ayrıca evren var olmak için bir nedene sahip olmak zorunda değil. Neden-sonuç mefhumumuz bizim gündelik hayatımızı kolaylaştırmamız için kullandığımız ve gerçekten kullanışlı olan bir gündelik araç. Ama bu durum evrenin kendisinin bir nedene sahip olması gerektiğine bir delil olamaz. Evrenimizde salt gerçekler bulunur. Siz yolda giderken yerde bir yumurtanın kırılmış olduğunu gördüğünüzde o yumurtanın neden kırılmış olduğu hakkında kafanızda bir dolu senaryo oluşturabilirsiniz. Ancak fizik yasalarına baktığımızda bir topun hareketinin şimdiki durumundan bir sonraki andaki durumunu denklemler yardımıyla neredeyse kesin olarak bilebilirsiniz ve en önemlisi topun bir sonraki andaki durumu şimdiki durumundan bağımsızdır yani şimdiki durum bir sonraki andaki durumun nedeni değildir. Hem evrenimiz hem de evrenimizdeki salt gerçek olan doğa yasaları vardır ve neden var diye sormak anlamsızdır. Fizik yasaları ve fiziksel yasalara bağlı örüntüler bizim oluşturduğumuz tüm zihinsel ilişkilerden ve değer yargılarından bağımsız olarak salt vardır ve neden var sorusu anlamsız bir sorudur.

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sean Carroll. Büyük Resim.
  2. Steven Weinberg. Ilk Üc Dakika.
  3. Sean Carroll. Zamanın Kozmolojik Tarihi.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close