Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Hiç akyuvarımız (beyaz kan hücremiz) olmasaydı ne olurdu?

150 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Akyuvarlar vücudumuza giren mikropları bularak ve öldürerek bizi hastalıklardan korur. Bazı akyuvarlar ise mikroplara yapışan ve zararsız hale getiren özel molekülleri, yani antikorları üretebilir. Bu çerçevede hiç antikorumuz olmasaydı çok sayıda ve çok ciddi enfeksiyonlar yaşardık.

Akyuvarların önemli bir başka rolü de hasarlı dokuların onarılmasına yardımcı olmalarıdır ve hatta bazı kanser türlerinin gelişmesini bile engelleyebilirler. Tek bir damla kanda yaklaşık yarım milyon akyuvar bulunur, bu nedenle vücudumuzun her gün çok sayıda akyuvar üretmesi gerekir.

Akyuvarlar kemiklerimizin ilik adı verilen yumuşak iç kısımlarında üretilir, ve bazı akyuvarlar göğsümüzde bulunan timus adlı özel bir bezde daha da gelişir. Bir insanın akyuvar üretme kabiliyetinden yoksun şekilde doğması oldukça nadir bir durumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişte bu tür bebekler genellikle doğumdan hemen sonra ağır enfeksiyonlar geçirerek ölürdü. Ancak bu bebeklerden bazıları artık bir organ donöründen kemik iliği veya timüs dokusu nakliyle tedavi edilebilmektedir. Bu işlem bebeklere kendi beyaz kan hücrelerini yapma yeteneği kazandırırarak enfeksiyondan korur ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlar.

Kanserle savaşmak için kemoterapi ilaçları verilen, yüksek miktarda radyasyona maruz kalan veya kemik iliğine zarar veren bir hastalığı olan kişilerin akyuvar üretimi durabilir. Bu kişilere akyuvar değerlerini artırmak için özel ilaçlar ve enfeksiyonları önlemek ya da tedavi etmek için antibiyotikler verilebilir. Ancak bu tedaviler işe yaramaz ve kemik iliği tekrar akyuvar üretmeye başlamazsa bu kişilere de kemik iliği nakli yapılır.[1]

Kaynaklar

  1. J. Snedeker. What If You Had No White Blood Cells?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close