Akyuvarlar vücudumuza giren mikropları bularak ve öldürerek bizi hastalıklardan korur. Bazı akyuvarlar ise mikroplara yapışan ve zararsız hale getiren özel molekülleri, yani antikorları üretebilir. Bu çerçevede hiç antikorumuz olmasaydı çok sayıda ve çok ciddi enfeksiyonlar yaşardık.
Akyuvarların önemli bir başka rolü de hasarlı dokuların onarılmasına yardımcı olmalarıdır ve hatta bazı kanser türlerinin gelişmesini bile engelleyebilirler. Tek bir damla kanda yaklaşık yarım milyon akyuvar bulunur, bu nedenle vücudumuzun her gün çok sayıda akyuvar üretmesi gerekir.
Akyuvarlar kemiklerimizin ilik adı verilen yumuşak iç kısımlarında üretilir, ve bazı akyuvarlar göğsümüzde bulunan timus adlı özel bir bezde daha da gelişir. Bir insanın akyuvar üretme kabiliyetinden yoksun şekilde doğması oldukça nadir bir durumdur.
Geçmişte bu tür bebekler genellikle doğumdan hemen sonra ağır enfeksiyonlar geçirerek ölürdü. Ancak bu bebeklerden bazıları artık bir organ donöründen kemik iliği veya timüs dokusu nakliyle tedavi edilebilmektedir. Bu işlem bebeklere kendi beyaz kan hücrelerini yapma yeteneği kazandırırarak enfeksiyondan korur ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlar.
Kanserle savaşmak için kemoterapi ilaçları verilen, yüksek miktarda radyasyona maruz kalan veya kemik iliğine zarar veren bir hastalığı olan kişilerin akyuvar üretimi durabilir. Bu kişilere akyuvar değerlerini artırmak için özel ilaçlar ve enfeksiyonları önlemek ya da tedavi etmek için antibiyotikler verilebilir. Ancak bu tedaviler işe yaramaz ve kemik iliği tekrar akyuvar üretmeye başlamazsa bu kişilere de kemik iliği nakli yapılır.[1]
Kaynaklar
- J. Snedeker. What If You Had No White Blood Cells?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı