Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yotta Yubato
Yotta Yubato
5K UP
Üye
0

Herhangi bir mantıksal kural tarafından sınırlandırılmamış "her şeyi" yapabilen bir tanrı dan bahsedebilir miyiz?

Kendi içinde hiçbir şekilde tutarlılık sağlamasına gerek olmayan, bu yüzden eylemlerini mantık yürüterek kurallandıramayacağımız bir tanrıdan bahsedebilir miyiz? Yoksa bu tarz (mantıksız) olguların ihtimalini kabul ederek kendimizi mantığın ve bilginin olmadığı bir bilinmezlik denizinde mi buluruz?
773 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Adıyaman
Teist Biri

"Her şeyi yapabilme" ifadeleri "yapılabilecek her ne varsa onu" şeklinde anlaşılmadığı takdirde içinde pek çok paradoks barındırır. Tıpkı "her şeyi bilme" ifadeleri gibi. Söz gelimi Tanrı varoluşu gereği ölümsüzdür. Daha açık bir ifadeyle yok olma potansiyeli taşımamaktadır. Eğer Tanrı "her şeyi" yapabiliyorsa intihar da edebilecektir (!). Gel gelelim intihar etmesi mümkünse yok olma potansiyeli de var demektir ki, böyle bir potansiyel varsa ona Tanrı denilemez. Bu paradokstan "kusursuz Tanrı" düşüncesini koruyarak çıkılabilmesinin tek yolu "her şey" ile neyin kastedildiğini açmaktır. Bir fiilin gerçekleştirilemediği durumlarda özneye kusur yüklenebilmesi için o fiilin "gerçekleştirilebilir" olması gerekir. Şüphesiz özneye göre "gerçekleştirilebilir" fiillerin kapsamı değişebilir. Söz konusu olan Tanrı olduğunda bu fiillerin kapsamı alabildiğine geniş olmalıdır. Zira genellikle "gerçekleştirilemez" fiiller öznenin imkan ve kabiliyetinin yetersizliğinden ileri gelir. Ancak dış dünyada gerçekleşmesi "dil ve mantık kuralları çerçevesinde" imkansız olan fiillerin Tanrı tarafından dahi olsa "gerçekleştirilebilirliği" söz konusu değildir. Çünkü bu tip fiillerin gerçekleştirilememesi imkan ve kabiliyetin yetersizliğiyle alakalı değildir. Bu tip fiilleri gerçekleştirememek (imkan ve kabiliyet yeterliliği/yetersizliği ile alakalı -ebilme ekinin kullanılması ne derece doğru, tartışılır) bir kusur sayılamayacağı gibi gerçekleştirilmesi olanağı bulunmayan bu tip fiillerin gerçekleştirilmesini beklemek de hatalı olur. Bu tip beklentilere örnek Tanrı'nın köşeli daire yapmasını beklemek gibidir. Nitekim "köşeli daire" kavramının dış dünyada oluşabilmesi "dil ve mantık kuralları çerçevesinde" olanaksızdır. Zira "daire" kelimesi dilsel olarak zaten köşesi olmayan geometrik şekildir. Nitekim Kuran'da "her şeyi yapabilme", her şeye "kadir" olma şeklinde ifade edilir ki, bu esasen Tanrı'nın imkan ve kabiliyetinin yüksek olduğunu söylemektir; dil ve mantık sınırları dışına taşan bir şeyi yapabileceğini değil. Bir başka örnek paradoks içerikli soru "Tanrı yeni bir tanrı yaratabilir mi" sorusudur ki, bu da "köşeli daire" gibi bir başka dil ve mantık hatasından ileri gelir. Zira tanrı kavramı zaten "yaratılmamış" olandır ki, bu soru esasen "Tanrı yeni bir yaratılmamış varlık yaratabilir mi" sorusuyla eş değerdir.

225 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close