Sana oldukça basit bir şekilde anlatayım.
DEMİRİN YAPISI
Her madde atomlardan oluşur ve atomların kendine has özellikleri vardır. Bu örneğimizde demiri oluşturan atomların üzerinden gideceğiz.
Bir demir çubuk düşünelim ve bir düşünce deneyi yapalım. Ona doğru iyice yaklaştığımızda gördüğümüz şey, onu oluşturan milyonlarda atomun sıkı sıkıya tutunup çok az hareket etti bir ortam olur. Bunların enerjileri düşük olduğu içi sıkı sıkıya tutulmuşlar, ayrılmak istemiyorlar (tıpkı soğukta penguenlerin dip dibe sokulması gibi :D). [1]
ISITINCA NE OLUR
Atomlar ısınmaya başlayınca yani dışarıdan bir enerji verilince artık hareketleri artar, birbirlerini ittirmeye başlarlar ufaktan ufaktan ve araları açılır. Artık soğuk haldeki gibi sıkı fıkı değillerdir. (Genleşme dediğimiz olayda tam olarak budur.) Artık birbirinden az da olsa ayrılan atomlara şekil vermek çok daha kolay olur.
DAHA FAZLA ENERJİ İLE NE OLUR
Demiri değil de bu sefer suyu düşünelim (akılda canlanması daha kolay). Onu yeterince ısıttığımızda atomları yine benzer bir tepki gösterir ve birbirlerinde ayrılmaya başlar ve birbirlerini ittirirler. Bazen bu ittirme ve enerji o kadar yüksek olur ki, su atomu artık diğer atomlarla olmak istemez ve havaya karışır. Bu olaya da buharlaşma denir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir, fazla terime boğmadan mantıklı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Sende küçüklüğümü görüyorum, istersen sosyal medya üzerinden bana ulaşabilirsin. Kendini geliştirmek isteyen az sayıda insandan birisin ve destek olmak çok isterim.
Kaynaklar
- Prof. Dr. Ertuğrul Demirtaş. (2016). Malzeme Bilimi Ve Isıl İşlem İlkeleri. ISBN: 9786051234567. Yayınevi: Teknik Akademi Yayınları. sf: 428.