Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Helenistik dönemin sınırları nelerdir?

274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Ketkanlı
Felsefe,Tarih,Sosyoloji ile ilgilenen bir lise son sınıf öğrencisi

Merhabalar,öncelikle şunu söyleyelim:Bir olgunun sınırları görelidir. Çünkü tarih yoruma açık bir bilimdir. Örneğin Roma döneminin sonu olarak kimi tarihçiler Roma Imparatorluğunun Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesini alırken,kimi tarihçiler ise Roma tarihini Doğu ve Batı Roma imparatorluklarını da dahil ederek alırlar ve Roma tarihinin sonu olarak Istanbul'u fethi ve Doğu Roma Imparatorluğunun çöküşü olan 1453 tarihini alırlar. Kimi tarihçiler ise Roma tarihinin sadece bir siyasi yapıdan ibaret olmadığını,kültürel ve politik olarak onu örnek alan devletlerin de Roma tarihine dahil edilebileceğini savunur. Bu yüzden Roma Imparatorluğunu örnek alan Osmanlı İmparatorluğunu da Roma tarihine dahil ederler. Çünkü onlara göre Roma sadece siyasi bir yapı değil,kültürel bir ekoldür.[2] Yani dostum Helenistik dönemi ele alırken de aynı şekilde farklı farklı yorumlar ortaya çıkacaktır. Eğer Helenistik dönemi İskenderin imparatorluğu merkezine koyarsak 2.Philip döneminde başlamış, İskenderin ölüp imparatorluğun dağılması ile ya da İskenderin kumandanlarının kurduğu devletlerin hepsinin yıkılmasıyla sona ermiştir. Ama eğer helenistik dönemi bir kültür olarak ele alacak olursak Islam'ın Altın Çağı,Rönesans gibi dönemlerde de etkisini sürdürdüğünden dolayı çok uzun bir süre etkisini sürdürmüştür. Çünkü bu dönemlerde o döneme özlem duyulmuş ve eski yunan düşüncesi geri getirilmeye çalışılmıştır. Bu kültürel kısımı. Eğer etnolojik bakımdan ele alacak olursak iş daha da geniş bir yelpazeyeye yayılıyor. Örneğin Büyük İskenderin Mısırı fethinden sonra uzun bir süre Mısırda yunan kökenli hükümdarlar hüküm sürmüştür,hatta Kleopatra bile yunan kökenlidir![1] Yani yunan kökenli insanların sayısı da farklı farklı bölgeler de artmıştır. Sözünözü, Helenistik dönem de dahil bir olgu için belirli bir sınır koymamız oldukça yoruma açıktır.

Kaynaklar

  1. Toby Wilkinson. Eski Mısır.
  2. Umberto Eco. Antik Roma.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close