Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Özaslan
Üye 20 Ekim 2021
0

Heisenberg belirsizlik ilkesi nedir?

332 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
180K UP
Öğrenci-Okur 21 Ekim 2021

Belirsizlik ilkesi, bir parçacığın konumunu (x) ve momentumunu (p) mutlak kesinlikle ölçemeyeceğimizi söyler. Bu değerlerden birini ne kadar doğru bilirsek, diğerini o kadar az doğru biliriz.

Belirsizlik ilkesi hakkında düşünmenin bir yolu, gündelik dünyadaki şeyleri nasıl gördüğümüz ve ölçtüğümüzün bir uzantısıdır. Bu kelimeleri okuyabilirsiniz çünkü ışık parçacıkları, fotonlar ekrandan veya kağıttan sekerek gözlerinize ulaştı. Bu yoldaki her foton, yansıdığı yüzey hakkında ışık hızında bazı bilgiler taşır. Elektron gibi atom altı bir parçacığı görmek o kadar basit değildir. Benzer şekilde ondan bir fotonu sektirebilir ve sonra o fotonu bir aletle tespit etmeyi umabilirsiniz. Ancak fotonun elektrona çarptığında ona bir miktar momentum kazandırması ve ölçmeye çalıştığınız parçacığın yolunu değiştirmesi ihtimali vardır. Ya da, kuantum parçacıklarının genellikle çok hızlı hareket ettiği düşünülürse, elektron, foton ilk başta ondan sektiği zamanki yerinde olmayabilir.

Belirsizlik ilkesi, gözlemlediğimiz ancak klasik (kuantum olmayan) fizik kullanarak açıklayamadığımız birçok şeyin merkezinde yer alır. Örneğin, negatif yüklü elektronların pozitif yüklü bir çekirdeğin yörüngesinde döndüğü atomları alın. Klasik mantığa göre, iki zıt yükün birbirini çekmesini ve her şeyin bir parçacık küresine çökmesine yol açmasını bekleyebiliriz. Belirsizlik ilkesi bunun neden olmadığını açıklar: Eğer bir elektron çekirdeğe çok yaklaşırsa, uzaydaki konumu tam olarak bilinecek ve bu nedenle konumunu ölçme hatası çok küçük olacaktır. Bu, momentumunu (ve sonuç olarak hızını) ölçmedeki hatanın çok büyük olacağı anlamına gelir. Bu durumda elektron, atomdan tamamen uçup gidecek kadar hızlı hareket ediyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. -. Belirsizlik İlkesi. (21 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close